Links heeft al 2 kandidaat-premiers; nu nog een meerderheid van de kiezers

Na Diederik Samsom van de PvdA meldt zich nu ook SP-leider Emile Roemer als kandidaat-premier. Roemer heeft iets meer recht van spreken. Hij ligt in de peilingen fors voor op de PvdA.


Roemer als premier zou een unicum zijn: Niet eerder had Nederland zo'n linkse premier. Hij is veel linkser dan PvdA-premiers als Joop den Uyl en Wim Kok. Het is zeer de vraag of het CDA in zo'n kabinet zou stappen. Het zou vanuit een ondergeschikte positie opboksen tegen een linkse meerderheid. Een meerderheid (minstens 75 zetels) van alleen de linkse partijen is een oude progressieve droom maar nooit uitgekomen. In de laatste peiling van Maurice de Hond hebben PvdA, SP, Groen LInks en D66 65 zetels.
De SP is in sommige peilingen de grootste partij. ,,Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen'', zei Roemer in Nieuwsuur. Hij kan zich voorstellen dat Diederik Samsom niet onder hem vicepremier zou willen worden. Roemer heeft ook de neiging fractieleider in de Tweede Kamer te blijven als zijn partij niet als grootste tot een kabinet zou toetreden, maar niet de premier zou leveren.

Bron(nen):   Elsevier  Volkskrant  Nieuwsuur