Hans Wiegel: Mark Rutte heeft een grote blunder gemaakt

Hans Wiegel vindt dat de VVD onder aanvoering van Rutte een grote strategische fout heeft gemaakt door met D66, GroenLinks en de ChristenUnie in zee te gaan. In het AD zegt hij dat het kabinet-Rutte veel te snel zijn ontslag heeft ingediend.
Volgens Wiegel hadden VVD en CDA zelf een begroting moeten schrijven. Doordat het kabinet demissionair werd, kon de oppositie het initiatief nemen. De oppositiepartijen maakten volgens Wiegel optimaal gebruik van de afhankelijke positie waarin de VVD zich gemanoeuvreerd had.
Wiegel constateert dat de VVD flink heeft ingeleverd. Hij noemt het Vijfpartijenakkoord 'behoorlijk nivellerend'. Wiegel valt onder meer over het belasten van de kilometervergoeding. ' Dat raakt niet alleen de man die met zijn grote sigaar in de auto zit, maar ook de bouwvakker die 's ochtends met zijn busje naar een klus gaat en 's avonds weer terugrijdt. Dat gaat die mensen een hap centen kosten.'
Wiegels kritiek komt op een moment dat de VVD terugzakt in de peilingen. Bij Maurice de Hond is de VVD sinds de val van het kabinet gezakt van 33 naar 24 zetels.