Iraanse demonstraties doven uit: staat treedt keihard op tegen burgerlijke ongehoorzaamheid

De massale protesten, waarbij vele duizenden Iraniërs hun leven waagden voor de kans op meer vrijheid, bloeden langzaam dood. De autoriteiten zien hun kans schoon en draaien de duimschroeven verder aan. Een dansend stel kreeg 10 jaar celstraf vanwege het posten van een dansje in Teheran.

Het volk wil nog steeds hervormingen, maar het regime heeft de touwtjes stevig in handen. Er zijn duizenden demonstranten gewond geraakt en gemarteld, zeker 500 demonstranten gedood, vier betogers opgehangen en nog eens zestien ter dood veroordeeld.

Vrouwen die geen hoofddoek dragen, worden streng aangepakt door de moraalpolitie. Zaken die niet volgens de islamitische regels werken, worden zonder pardon gesloten en de eigenaren gaan de gevangenis in.

De populaire bloggers Amir Ahmadi en Astija Haghighi zijn allebei veroordeeld tot tien jaar cel, vanwege het promoten van corruptie en prostitutie en het maken van propaganda tegen het establishment. Het enige wat ze deden, was dansen voor de Azadi Toren in de hoofdstad Teheran en hier een video van posten op Instagram. Haghighi droeg geen hoofddoek.

Door de aanhoudende economische crisis en het meedogenloze optreden van het regime is een nieuwe protestgolf niet ver weg. Zo bleek al na een recente aardbeving, waarbij verschillende doden en gewonden vielen. Overlevenden waren in alle staten vanwege de trage hulpverlening en koelden hun woede door anti-overheidsleuzen te scanderen.