Tsipras belooft Griekenland in de eurozone te zullen houden

Komend weekeinde zijn er opnieuw parlementsverkiezingen in Griekenland, omdat de belangrijkste politieke partijen er ruim een maand geleden niet in zijn geslaagd een coalitieregering te vormen. Het zou zomaar kunnen dat bij deze nieuwe verkiezingen de linkse partij Syriza als grootste uit de bus komt. Partijleider Alexis Tsipras probeert in een artikel in de Financial Times de financiële wereld gerust te stellen door te beloven dat hij Griekenland binnen de eurozone zal houden als hij premier wordt.
Syriza wil de in maart met de EU en het IMF gesloten overeenkomst over financiële steun vervangen door een 'nationaal plan voor wederopbouw en groei.' Volgens Tsipras zijn de begrotingsproblemen van Griekenland vooral te wijten aan de lage belastingopbrengsten als gevolg van talloze belastingvrijstellingen voor speciale belangengroepen en het lage tarief van de inkomstenbelasting. Zijn partij mikt op een programma van 'pragmatische en sociaal rechtvaardige stabilisatie van de begroting,' door onder meer de overheidsuitgaven te stabiliseren op 44 procent van het bbp en het belastingregime te hervormen.
Het staat natuurlijk te bezien of de EU en het IMF bereid zijn water bij de wijn te doen als Syriza inderdaad de verkiezingen wint, maar het alternatief is ook niet fijn: een chaotische aftocht van Griekenland uit de euro met alle onvoorspelbare gevolgen voor de eurozone vandien.

Bron(nen):   Financial Times