Welke politieke partijen zitten op TikTok en hoeveel likes krijgen ze?

Het Chinese socialmediaplatform TikTok is controversieel. Het doet te weinig om kwetsbare jongeren te beschermen en verspreiding van haat en desinformatie tegen te gaan, vinden D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren. Andere partijen grijpen het medium juist met beide handen aan.

Nederland telt maar liefst 4 miljoen TikTok-gebruikers, van wie 2,5 miljoen dagelijks filmpjes kijken. De grootste groep (850.000) is tussen de 20 en 24 jaar. Voor politici is de video-app dus een interessante manier om kiezers te bereiken.

Met hagel schieten
“Als jonge kiezers gaan stemmen, dan is de kans groot dat ze dat blijven doen”, zegt politicoloog Bert Bakker bij Editie NL. “Je wil als partij daarom juist die jonge kiezer aan je binden. Niet alle kiezers zullen actief zijn op TikTok, maar dat geldt ook voor de kijkers van tv-debatten. Als je dertig jaar geleden in het nieuws kwam, dan haalde je iedereen binnen. Er moet nu veel meer met hagel worden geschoten.”

Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks blijft ondanks de kritiek actief op TikTok: “Veel jonge mensen maken er gebruik van. Wij vinden het belangrijk dat zij geïnformeerd worden over de politiek zodat ze erbij betrokken worden.” GroenLinks is één van de zes Nederlandse politieke partijen die filmpjes posten. Ze kregen als enige meer dan 1 miljoen likes op het platform.

Dit zijn de zes politieke partijen die actief zijn op TikTok, en het aantal likes dat ze hebben gekregen op hun video's:

GroenLinks: 1.100.000
VVD: 961.900
BBB: 866.500
FvD: 323.400
JA21: 230.800
DENK: 108.400