Update: Na vonnis Hooggerechtshof: "Amerika wordt tweede Griekenland"

Republikeinen zijn woedend op het Supreme Court. De rechters zijn hun boekje  ver te buiten gegaan. De Republikeinen willen zo gauw mogelijk de Obama-wet blokkeren en zo alsnog hun zin krijgen: Geen ziektekostenplan.


Republikeinen zeggen dat het Hooggerechtshof Amerika naar de afgrond drijft door voor een "Europese" oplossing te kiezen. Als dit soort plannen van Obama  doorgaan, wordt Ametika een tweede Griekenland, zei Republikein Michele Bachmann op CNN.
Ook Mitt Romney heeft zojuist aangekondigd dat de Obama-wet weg moet: "Repeal & replace". Als hij president wordt, zal hij dit op zijn eerste dag in het Witte Huis in werking zetten.
De meerderheid van het Hooggerechtshof heeft een belangrijk deel van Obama-wet dus goed gekeurd. Het is een triomf voor Barack Obama; een ongekende tegenslag voor zijn republikeinse tegenstander Mitt Romney.
De stemming onder de 9 rechters was 5 -4. Opvallend & pikant: De anders heel conservatieve rechter John Roberts (benoemd door George Bush in 2005 ) steunt Obama. Chief-justice Roberts geeft dus de doorslag en bezorgt Obama de grootste overwinning uit zijn presidentiele carriere. Een politiek statement van ongekende betekenis. 

De president zal om 18.15  een toespraak houden over het vonnis en de gevolgen ervan.
Voor repubikein Mitt Romney is het een kolossale nederlaag. Die heeft fel camagne gevoerd tegen de wet. Romney heeft nog niet gereageerd.

In bijna alle rijke westerse landen bestaat er een vorm van een algemene Ziekteverzekering. In Nederland ook. We hebben wetten die dat - samen met prive-verzekeraars - voor elke Nederlander regelen.
Amerika is de uitzondering. Vijftig miljoen Amerikanen zijn niet verzekerd. En wie wel verzekerd is moet voor heel gewone behandelingen vaak fors bijbetalen. Het is allemaal ook erg inefficient. De VS geeft naar verhouding veel meer geld uit aan gezondheidszorg dan Nederland.