Rutte in tv-debat: ‘Laat uitgereisde jihadisten daar maar sneuvelen’

VVD-leider Rutte deed een opmerkelijke uitspraak in het RTL-debat naar aanleiding van de Provinciale Statenverkiezingen. Hij was het namelijk als enige eens met de stelling: 'Uitgereisde jihadisten kunnen beter daar sneuvelen dan terugkeren naar Nederland'. De premier verklaarde dat jihadisten vertrekken om de vreselijkste aanslagen te plegen en dat ook willen als ze terugkomen naar Nederland. Als hij moet kiezen, heeft hij liever dat ze in Syrië of Irak sneuvelen. 77 procent van de kijkers naar het debat was het eens met zijn uitspraak, bleek uit een peiling van RTL.
De opmerking kon rekenen op felle kritiek van D66-leider Alexander Pechtold, die vond dat dit meer het gedachtegoed van de PVV is. 'Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn.' Pechtold noemde het standpunt van Rutte 'een premier onwaardig'. CDA-leider Buma was het met hem eens. 'Ik vind dat een politicus echt nooit kan uitspreken dat het maar beter is als iemand doodgaat.' Rutte verdedigde zich: 'Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen.'

Bron(nen):   NOS      

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Divert

  De moralisten staan al weer druk vingerwapperend klaar, maar Rutte heeft helemaal gelijk. Deze mensen willen graag sterven voor iets dat ze belangrijk vinden. Dan kunnen ze dat beter doen onder een bommenregen in de woestijn dan met een bomgordel om hun middel hier op een drukke plaats.

 2. Windows 8

  Juist Divert! Ik ga maar eens m’n waffel houden, ik zeg teveel.

 3. Vogelbeest

  Een politicus van min of meer democratisch land die zegt wat 77% van de bevolking denkt. Moet niet gekker worden!

  Moralistische wereldvreemde sukkel Pechtold denkt dat hij de bevolking moet opvoeden en begon te raaskallen over “terugkomen” en “verantwoorden voor de rechtbank”. En dan? Gebrek aan bewijs? 2 jaar gevangenisstraf en daarna weer vrolijk aanslagen plegen?

  Rutte (en Aboutaleb voor hem) zeggen gewoon wat de bevolking denkt. Misschien kunnen meer politici dat eens proberen: Zeggen (en doen) wat het volk wil. Zwitserland is er het rijkste en aangenaamste land van de wereld mee geworden.

  • meesan

   Om met Aboutaleb te spreken: als het je niet bevalt, dan rot je toch op? Lekker naar Zwitserland.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Albert Bakker

    Of misschien kunnen politici als Pechtold oprotten naar landen waar ze niet naar de bevolking hoeven luisteren maar gewoon wetten uitvoeren. Bijvoorbeeld naar aangename rechtstatelijke landen als Saoedie Arabië, Pakistan, Iran, Egypte, Soedan, Indonesië, Tunesië of Nigeria etc.

    Dan maken wij er hier wel een Zwitserland van.

    (in antwoord op meesan)
    • meesan

     Tsja, Pechtold luistert nou eenmaal naar D66-stemmers, dat zijn de mensen die hij vertegenwoordigt. Naar PVV-stemmers hoeft hij niet te luisteren, daar is Wilders voor.

     (in antwoord op Albert Bakker)
 4. Miquel de Jong

  Ik ben van mening dat als je in Nederland woont en je sluit
  je aan bij die IS en vertrekt om voor hun te strijden, verkies je toch het
  burgerschap van daar over dat van hier? Ze strijden in een ander land VOOR een
  ander land/een Islamitische staat/geloof. Is het dan niet mogelijk die figuren
  hun Nederlands burgerschap te ontnemen?

  Dat niet alleen. Ik ben echt geen VVD’er maar deze uitspraak
  is terecht in mijn ogen. Waarom?

  Omdat het bekend is dat degene die zich aansluiten bij IS
  (misschien niet allemaal. maar) worden opgeleid tot terreur eenheden (om het
  nog netjes te benoemen). Ons land en geen enkele inwonende daarvan word daar
  beter van. in tegendeel zelfs, Het ontneemt bij velen hun gevoel van veilihed,
  geruststelling en beeld voor de toekomst! Is het dan überhaupt wel een
  redelijke overweging om ze terug in ons land te laten? Ik zeg nee! Laten we een
  keer preventief handelen in plaats van eerst de gevolgen afwachten want dit
  betreft de veiligheid van iedereen die hier woont, zowel dat van de burgers,
  als de overheid!

 5. Templein

  Aboutaleb zegt het tegen zijn eigen volk van oorsprong. Dat werkt. Dat deden Surinamers onder elkaar ook, toen er veertig jaar geleden geklaagd werd over de discriminatie. Die mix van empathie en een niet-zeuren credo onder elkaar heeft waarschijnlijk goed gewerkt. Zij hebben zich zeer goed ontwikkeld in onze samenleving.
  Maar Rutte zegt het om stemmen te winnen. Ik heb hem nooit erg bekommerd zien doen over bijvoorbeeld jeugdzorg, of ruimte zien geven aan ouders die hun kinderen uit de klauwen van ronselaars willen houden. Hier heb ik geen bewondering voor. Ik heb mededogen met de ouders die van alles doen om hun kind juist weer terug te krijgen, weg van daar.

 6. John_Rambo

  Verkiezingsretoriek. Voor verkiezingen zeggen ze altijd wat we willen horen. Dat weten we onderhand toch wel? Over een paar weken zegt hij dat het zo niet bedoeld was, hij verkeerd is begrepen, of met de kennis van nu…

 7. Burgermans

  Dit toont toch maar eens aan hoe ontzettend naïef Pechtold en Van Haersma-Buma zijn. Zelfs burgemeester Aboutaleb staat in deze kwestie aan de kant van Rutte en Wilders.

  • Calhoun84

   Als Aboutaleb dat roept dan heeft dat veel meer invloed. Voor hem heb ik bewondering. Het komt uit zijn hart en ik geloof niet dat het verkiezingsretoriek is. Bij de VVD weet je dat het wel retoriek is. Het kabinet hoeft alleen maar te zorgen voor een degelijk beleid voor terugkerende terroristen. En daar komt een rechter aan te pas en dan horen ze voor de rest van hun leven in een cel gedonderd te worden. Het is natuurlijk het mooiste dat ze daar sneuvelen (en het liefst voordat ze een strot van een burger hebben opengesneden) maar Rutte heeft daar toch geen invloed op.

   (in antwoord op Burgermans)
 8. Calhoun84

  Makkelijk om te roepen maar daar heeft Rutte helemaal geen invloed op. Beleid voor terroristen die terugkeren is veel belangrijker en daar komt inderdaad de rechter om de hoek krijgen.

  • Albert Bakker

   Het beleid voor terroristen die terugkeren hoort te zijn dat er helemaal geen enkele sprake van terugkeren kan zijn.

   (in antwoord op Calhoun84)
 9. Malky

  Die 1000 euro klonk ook erg goed, de man is een rasleugenaar waar 18 Maart mee afgerekend kan worden.

  Maar onderstaande uitspraak spant toch wel de kroon, het geeft aan dat hij echt iedere vorm van schaamte voorbij is:
  ‘Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen.’

  • RhodBerth

   Die 1000 euro hebben we deels gekregen door de verhoging van de arbeidskorting. Uiteraard slechts deels omdat er een compromis met de PvdA moest worden gemaakt.

   Verder is er een groot verschil tussen ‘liegen’ en ‘niet waarmaken’.
   Hij heeft er sowieso niet over gelogen omdat je van geen enkele partij kunt verwachten dat ze hun hele programma kunnen uitvoeren als ze geen meerderheid hebben.

   Misschien beter om je niet zo boos te maken over politiek als je politiek niet zo goed snapt.

   (in antwoord op Malky)
   • Calhoun84

    Die 1000 euro was een trieste vertoning. Ik neem het Rutte ook niet kwalijk, 90% van de politici is triest rond de verkiezingen.

    EDIT: ik moet het ietsje nuanceren. Het gedrag van politici werkt dus ik geeft ze ook geen ongelijk. Het klopt overigens ook wel wat je zegt maar blindheid van de kiezer zien we wel vaker. Om het kwartje van Kok huilen we ook nog met enige regelmaat terwijl die jaren geleden al teruggegeven is.

    (in antwoord op RhodBerth)
   • Malky

    Ach ja compromissen, en ze doen het allemaal in landsbelang en zo, het bestaansrecht van een partij is slechts van ondergeschikt belang toch?
    Dus meer veiligheid, minder regels, lagere lasten, kleinere overheid, U kent de ‘kernwaarden’ van de VVD ook wel.
    Het zijn slechts leugens (want dat zijn het) die tijdens verkiezingscampagnes opgedreund worden zodat ze na verkiezingen uitgeruild kunnen worden.
    En dat hebben we gezien, voor de veiligheid is de gaskraan verder opengegaan, in het kader van minder regels is een of ander onzinnig energielabel voor koophuizen ingevoerd, en een onafgebroken reeks lastenverzwaringen (waaronder een ‘niet waargemaakt’ duizendje).

    Sommige mensen maken zich er druk over, maar ja die snappen er dan ook niets van.

    Voorlopig heeft niemand het meer over de dubieuze zaken van Mark Verheijen, Fred Teeven en Ivo Opstelten, dus ik zou zeggen goed gedaan Mark, vreemd dat je geen politicus van het jaar bent geworden.

    (in antwoord op RhodBerth)
 10. Claudia

  Rutte gaat met deze uitspraak de verkiezingen winnen
  En kan zijn oorlog tegen de armen en uitkeringstrekkers weer 4 jaar langer voortzetten
  alleen maar om dat de andere politici volharden in hun politiek-correcte waan ideetjes
  moeten wij weer 4jaar langer onder de knoet van het neo-liberale fascisme leven
  En de Jihadies?
  Die lachen erom

  • Albert Bakker

   Rutte is volkomen logisch. De rest van die wereldvreemde snuiters zijn het spoor bijster. Laat ze daar ook maar de prijs voor betalen dan.

   (in antwoord op Claudia)
 11. jan

  Weg stemmen die zooi …

Reacties niet toegestaan