Illegalenakkoord: ‘Moeten wij 70 mensen op straat zetten met een enkeltje Den Haag’

Anderhalve week is er onderhandeld om een crisis af te wenden over de bed-, bad- en broodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het is gelukt. Alleen niemand is er echt gelukkig mee. Voor de asielzoekers die willen meewerken aan vertrek zal er in de vijf grootste gemeenten opvang blijven. Opvanglocaties in andere gemeenten moeten dicht. Asielzoekers mogen enkele weken in de opvang blijven om te 'wennen aan een terugkeer' en gaan daarna naar de terugkeerlocatie in Ter Apel. Gemeenten die hun opvang toch open houden worden gekort op het integratiebudget. De Volkskrant verzamelde een aantal reacties op het akkoord. Jan Paternotte, fractievoorzitter D66 in Amsterdam, de grootste partij in het college, noemt het 'een dom en onwerkbaar compromis'. 'Als je kiest voor een in tijd beperkte opvang, zoals nu het plan is, zwerven die mensen daarna weer op straat. Want een aantal mensen kan niet uitgezet worden, dat is nu juist het probleem.' Ook andere gemeenten zien niets in het plan. De gemeente Arnhem laat al weten door te zullen gaan met het bieden van opvang. Vanuit Groningen twittert D66-wethouder Ton Schroor: 'Als dit klopt, is het een bizar compromis. Moeten wij dan zeventig mensen op straat zetten met een enkeltje Den Haag?' Amnesty International wijst erop dat het compromis nog steeds in strijd is met internationale verdragen. 'Door slechts tijdelijk en onder voorwaarden opvang te bieden, handelt Nederland in strijd met de uitspraak van het Europese Comité voor Sociale Rechten en daarmee in strijd met het Europees Sociaal Handvest en andere internationale verdragen zoals het Internationaal Verdrag inzake Economische Sociale en Culturele Rechten.' En de oppositie tenslotte heeft ook weinig fiducie in het akkoord. Joël Voordewind, ChristenUnie: 'Dit is geen oplossing voor de schrijnende problematiek van uitgeprocedeerde asielzoekers, maar een oplossing voor een coalitieprobleem.

Bron(nen):   Volkskrant      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart

  Niet toegeven aan de linkse druk. Als ik de wet overtreed en 5 km te hard rijd wordt ik bestraft, waarom niet iemand die dagelijks de wet overtreed door illegaal in dit land te verblijven.

  • Calhoun84

   Is dit volgens jou een oplossing dan? Het slappe compromis van de VVD en de PvdA lost niets op. Over een jaar mogen ze weer om de tafel om de landelijke politiek wederom voor schut te zetten. Dit slappe kabinet durft simpelweg niets.

   (in antwoord op Bart)
   • Vogelbeest

    Je moet vingerafdrukken en DNA afnemen. Dan weet je zeker wie je afgewezen hebt.
    Vervolgens moet je ze in een (militair) vliegtuig zetten terug naar het land van herkomst. Als het eigen land ze niet meer op wil nemen kunnen we vast wel een land in de buurt vinden waar we ze tegen een bescheiden vergoeding mogen laten uitstappen.
    Dat is de enige manier om de aanzuigende werking van Europa te stoppen.

    Over die mensen hoef je je geen zorgen te maken. Wie de vindingrijkheid en de financiële middelen had om hierheen te komen kan zich daar ook redden.

    (in antwoord op Calhoun84)
  • Ko Herent

   Top Bart!

   (in antwoord op Bart)
 2. Windows 8

  pappen en nathouden, zijn we reeds 20 jaar gewoon

 3. Burgermans

  Slappe heelmeesters maken stinkende wonden. Als je illegalen niet terugstuurt maar opvangt zullen duizenden bootvluchtelingen hun leven blijven wagen.

 4. Vogelbeest

  Nee. Je moet vingerafdrukken en DNA afnemen. Dan weet je zeker wie je afgewezen hebt.
  Vervolgens moet je ze in een (militair) vliegtuig zetten terug naar het continet van herkomst. Als het eigen land ze niet meer op wil nemen kunnen we vast wel een land vinden waar we ze tegen een bescheiden vergoeding mogen laten uitstappen.
  Dat is de enige manier om de aanzuigende werking van Europa te stoppen.

  Over die mensen hoef je je geen zorgen te maken. Wie de vindingrijkheid en de financiële middelen had om hierheen te komen kan zich daar ook redden.

 5. Jannie Ooms

  De bereikte oplossing is een ‘vis noch vlees’ compromis. Dat gaat echt niet werken. En al helemaal niet voor degenen die werkelijk niet terug kunnen. Die blijven dus en gaan door de grote steden zwerven.

  Overigens is het een grof schandaal dat volwassen mensen 11 dagen hebben moeten vergaderen om tot dit waterige akkoord te komen. Zoiets zou in het bedrijfsleven wel anders zijn gegaan. Uurtje erover praten en dan beslissen. Klaar. Daar speelt zich het echte leven af, anders dan in de ver van de samenleving staande politiek.

  • marianne martens

   vorige week waren ze al akkoord, de rest was inderdaad geklets om niets, aandacht-trekkerij etc

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 6. Dead Silence

  Het niveau van de dames en heren vertegenwoordigers in de Tweede Kamer is nog erger dan een praatclubje dat een abonnement heeft op Libelle.

 7. Burgermans

  Hebben de liberalen zich weer laten chanteren door de sociaaldemocraten. Rutte is kennelijk de ‘ontvanger’ en Samsam juist de ‘gever’ in de relatie.

 8. zo_maar

  Dit ging niet om mensen. Dit was een politiek spelletje. Is de VVD inderdaad zo hard als Wilders (nee, die doet er natuurlijk weer een schep bovenop, want anders verliest hij stemmen). Is de PvdA een marionet van de VVD en gaan ze nu ze zo op verlies staan helemaal ten onder. Ze willen geen verkiezingen, dus zullen naar de pijpen van de VVD moeten dansen.
  Dit gaat niet om mensen. Dit gaat om macht.

 9. Hector

  Alsof het land geen grotere problemen heeft momenteel… Ik noem de zorg, ik noem de torenhoge werkloosheid. Maar nee, Rutte c.s. trekt 10 dagen uit om een politiek spelletje te spelen. Wat een land.

Reacties niet toegestaan