Turkije verbiedt keizersnede

Turkije is het eerste land dat keizersnedes strafbaar stelt, tenzij het gaat om een medische noodsituatie. Artsen die de operatie uitvoeren terwijl de baby ook op natuurlijke wijze geboren had kunnen worden, kunnen rekenen op een boete van € 450,-. Het aantal keizersnedes in Turkije was tot nu toe heel hoog: 48%. In privé-klinieken kan dat zelfs oplopen tot 70%. Het optimale aantal is volgens de WHO 15% tot 18%. Volgens de Turkse Vereniging voor Gynaecologie en Obstetrie wordt daarmee de kern van het probleem niet geraakt. Er zijn eerst verbeteringen nodig in de verloskunde voor dit plan gaat werken: meer verloskundigen, een betere voorlichting, betere pijnbestrijding en juridische ondersteuning omwille van hoge schadevergoedingen die van artsen wordt geëist als er iets mis gaat bij de geboorte. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is ervan overtuigd dat keizersnedes ervoor zorgen dat vrouwen minder kinderen kunnen krijgen. Hij noemt de ingreep ‘een geheim complot' tegen de groei van Turkije. De premier voert campagne voor bevolkingsaangroei en vindt dat elk Turks echtpaar minstens 3 kinderen moet hebben. Erdogan vindt wel dat extreme angst van  de aanstaande moeder ook als een medische indicatie kan gezien worden.

Bron(nen):   The Guardian 1  The Guardian 2    

37 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. rik_c

  Dat een premier in een land met steden zoals Istanbul, in deze wereld die al overbevolkt is, bevolkingsgroei wil stimuleren zegt denk ik al wel genoeg over de onderliggende ideologie. Ik was dit voorjaar in Istanbul. Turkije gaat een bepaalde kant op, maar ik weet niet of het de goede is.

 2. mortalis

  Ottomaan Erdogan mag zijn tsunami aan nieuwe turkjes oftewel islamietjes binnen zijn eigen grenzen houden.
  Maar hij wil dat de Turkse visumplicht voor Europa verdwijnt,
  vanwege religieuze motieven

 3. Edward_II

  Typisch symptoombestrijding. De oorzaak is inderdaad de slechte dekking en kwaliteit van de medische zorg in Turkije. Die was, samen met vele andere mankerende sociale voorzieningen, er de reden van dat jarenlang veel turken emigreerden.

  Als Erdogan nu eens campagne gaat voeren voor een goed en degelijk sociaal stelsel , dan willen waarschijnlijk ook veel geemigreerde turken graag terug naar eigen land. Heeft hij in een klap de bevolkingsaanwas die hij zo graag wil.

Reacties niet toegestaan