Samsoms PvdA loopt leeg richting Roemers SP

Van de kiezers die in 2010 kozen voor Job Cohen en de PvdA (en Cohen op een zetel na premier maakten) zegt al een kwart nu te gaan stemmen op Roemers SP. Ook veel GroenLinks-kiezers uit 2010 lopen over naar de SP: 23 procent. Daarnaast zegt 12 procent van de mensen die in 2010 op de PVV stemde nu te kiezen voor de SP. Mede hierdoor gaat de SP nu ruim aan kop in de peiling van TNS Nipo. De partij van Emile Roemer staat deze week op 36 zetels, vier meer dan de 32 zetels die de VVD van premier Mark Rutte krijgt. GroenLinks lijkt zich weer te herstellen van de vrije val waarin de partij van Jolande Sap terecht was gekomen, schrijft persbureau Novum. Vorige week leek GroenLinks af te stevenen een historisch dieptepunt van drie zetels, in de meest recente peiling komt de partij weer op vier. Ook bij de andere partijen zijn de verschillen klein: de PvdA (negentien), PVV (zeventien), D66 (vijftien), ChristenUnie (zeven) en 50Plus (een) verliezen alle één zetel. Het CDA (veertien) krijgt er één zetel bij.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Abjectief objectief

    Mooi, nu de dreiging van Wilders is weggevallen heeft de PvdA geen boeman meer om strategisch stemmend electoraat naar zich toe te trekken, zoals men onder Cohen deed. De afslag naar links is te halfslachtig om mensen van de SP terug te lokken, en het heeft meteen de progressieve PvdA-stemmer naar D66 doen uitwijken.

    Met een beetje geluk zakt de PvdA onder de 15 zetels. Een dergelijke decimering van hun pluche-stoelendans-zetels kan flink wat zand in hun baantjescarrousel doen belanden, wat weer voor veel interne haat en nijd zorgen zal, met als gevolg de onvermijdelijke Brutus die uit de gelederen opstaat ten einde de kale tiran en zijn handlanger van de troon te stoten.

    Samson&Spekman gaan de volgende verkiezingen niet halen.

Reacties niet toegestaan