Mitt Romney komt nu wel héél dicht bij

Mitt Romney heeft zijn achterstand op Barack Obama bijna weggewerkt. Als je de uitkomsten van diverse peilingen samen neemt is de achterstand nog maar 1.1%.

Obama heeft Romney de afgelopen weken keihard aangepakt en hem afgeschilderd als een gewetenloze, inhalige kapitalist. ‘Alles wijkt voor geld bij Romney. Het lot van werkende Amerikanen kan hem niet schelen’, was de boodschap van  Obama. Die harde aanpak van Obama heeft niet gewerkt.

Nog belangrijker is de economie. Elke dag komen er berichten dat  de economie van de VS in een recessie kan wegzakken. Dat is aan de vooravond van verkiezingen rampzalig voor de zittende president. Bovendien zamelt Romney meer geld in waardoor hij nog meer anti-Obama spotjes op TV kan uitzenden.

Onderstaand het resultaat van alle peilingen met de nipte voorsprong voor Obama. Daaronder – nog belangrijker – de omrekening naar staten en kiesmannen.

Hoe zou zich dat  vertalen in staten en de bijbehorende kiesmannen?

Rood = Romney, blauw = Obama, grijs zijn de ‘swingstates’.

Hieruit blijkt nog forse onzekerheid. Obama ligt voor maar als een paar swingstates (de ‘toss ups’) naar Romney gaan, kan de balans omslaan.

Geen gelopen race dus. 6 november is nog ver weg.

Bron(nen):   TheHill  RCP  WashPost