D66 wil hypotheek voor zelfstandigen en freelancers

De woningmarkt zit muurvast. Maar D66 heeft iets bedacht waardoor die weer in beweging kan komen. De partij komt vandaag met 10 voorstellen om meer passende huizen beschikbaar te krijgen voor nieuwe huurders en kopers. D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven denkt onder andere aan het ombouwen van lege kantoren (14 procent) tot woonruimtes. En om woningen betaalbaar te maken, wil D66 de overdrachtsbelasting schrappen voor starters en de Nationale Hypotheek Garantie verlagen. Verder zou er een hypotheekvorm moeten komen die de groeiende groep zelfstandigen en freelancers met groeivooruitzichten helpt om een huis te kunnen kopen.

Bron(nen):   Nederlands Dagblad      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Betweter

  Dus D66 wil op deze manier de schulden doorschuiven naar een jongere generatie? Het stimuleren van onverantwoord hoge schulden is juist de oorzaak van de crisis!

  De woningmarkt vlottrekken gaat vanzelf. We hoeven alleen maar te wachten tot de prijzen gedaald zijn tot een acceptabel niveau. Dat houdt in dat we weer een woning kunnen kopen die bij het inkomen past. Bij een modaal inkomen een modaal huis.
  Slechts 2,1% verdient meer dan 75.000 en 5,5% meer dan 54.000 (bron: NRC 10 mei). Dat betekent dat men in een gezonde markt met dergelijke salarissen al een heel leuk huis zou moeten kunnen kopen (percentage vrijstaande woningen ligt in Nederland rond de 16%).

 2. Paul m van Dam

  Het belangrijkste fundament onder de beslissing om verantwoord een huis te kopen is het vooruitzicht op inkomenszekerheid over langere periode. Ook zien mensen een huis kopen vaak als een verkapte oudedagsvoorziening door een extra hypotheek af te sluiten van de overwaarde of na verkoop een huurwoning te betrekken.

  Tot voor kort moest een hypotheek worden afgelost met inkomen maar D66 heeft een vorm voor ogen waar ook met groeivooruitzichten kan worden betaalt. Heel interessant!

  D66 en andere neo-liberale partijen ondermijnen het vooruitzicht op inkomenszekerheid over langere periode volledig. Door flexibilisering van de arbeidscontracten is de kans levensgroot dat na het passeren van de leeftijdsgrens 40 à 45 jaar iemand voor langere tijd of definitief uit de arbeidsmarkt wordt gestoten. Vergeet ook niet dat D66 u ook nog zo snel mogelijk in de bijstand wilt krijgen als het even tegenzit. De kans dat het huis als een oudedagsvoorziening bruikbaar is, is nihil geworden. Erger nog; de kans dat u gedurende de looptijd van de hypotheek niet tijdelijk werkloos wordt, is uiterst gering.

  Voor neo-liberalen is de markt de ultieme oplossing voor alles. En inderdaad zullen speculanten blij zijn dat speculatieobjecten eindelijk een bestemming krijgen in plaats ze te moeten afbreken. De bouwmarkt krijgt een extra impuls door hetzelfde speculatieobject nog een keer te mogen inrichten maar nu als woning. De makelaars, notarissen en banken kunnen ook weer inkomsten genereren. Iedereen blij… behalve u want u mag dat betalen met een kleine kans ten eigen bate!

  Maar u wilt er toch helemaal bijhoren en of u nou Christen, links, groen of niets bent, u kunt u altijd nog liberaal noemen of in combinatie. Binnen de Kunduzbeweging is immers altijd een vorm van liberalisme te vinden die bij u past. U wilt tenslotte vrij zijn en geen betutteling van een overheid of van wie dan ook. U stemt op een van de neo-liberale Kunduzpartijen en koopt een huis. U vindt net als D66 dat flitscontracten en flitsontslag in uw voordeel is en met GroenLinks denkt u dat Van Rompuy een visionair van een verenigd Europa zonder democratie en waar de ratingbureaus het laatste woord hebben. U bent in het neo-liberale paradijs terecht gekomen en u weet zeker dat u gelukkig wordt en ook kleine tegenslag alleen iets voor loosers is.

  In plaats van dat de rimpelingen van de economie gemakkelijk collectief waren op te vangen met een WW bedoeld voor werknemers in plaats van dumpplaats voor werkgevers, mag u in alle vrijheid zelf uw eigen financiële buffers aanmaken. U doet dat door soepel van contract naar contract te springen, geen gebruik te maken van arbeidsbeschermende wetten en uw eigen levenslange opleiding te financieren om attractief te blijven voor tijdelijke werkgevers en werkloosheid zolang mogelijk zelf te financieren na een korte WW-periode. Zo niet dan wordt u daartoe gedwongen via een veiling van uw huis. Als het niets met D66 wordt, is er zelfs kans dat Alexander Pechtold uw veiligmeester wordt.

  Maar zelfs gedurende de korte WW-periode is er geen zekerheid want u bent verplicht elke baan in Nederland aan te nemen en uw partner ook. Als u dat financieel of praktisch niet kunt opbrengen om elke dag naar uw tijdelijke baan ergens in Nederland te reizen, is dat niet de schuld van de Kunduzpartijen. Na 19.00 uur kunt u immers hele stukken 130 km/u rijden en minister Kamp heeft bij P&W al aangegeven dat uw argumenten op voorhand gewoon gezeur is. U kiest immers voor een overheid die niet betuttelt en zich sterk maakt voor 2% van de bevolking en daar hoort u vast bij.

  Kortom de opgebouwde waarde van uw huis is handig om te gebruiken als u werkloos wordt. Niet voor uzelf maar scheelt geld voor de overheid als u uw eigen huis opeet in plaats van gebruik te maken van een WW-uitkering. En ook goed voor de doorstroming van de markt als u uw huis moet laten veilen. Er zijn organisaties die op de veiling u maximaal in de schulden willen helpen voor vette winst, geen vies woord onder neo-liberalen. Een verzorgingsstaat is maar niets; collectieve voorzieningen leiden alleen maar tot misbruik. Eén keer tijdelijk pech gedurende de looptijd van uw hypotheek is al genoeg om uw huis van eigenaar te laten veranderen. U gelooft niet dat u dat zal treffen.

  Vanuit de goot heeft u natuurlijk alle vrijheid om te roepen dat u toch liberaal bent en er heilig in gelooft. Inderdaad de Kunduzpartijen en de markten betuttelen niet en roepen in alle vrijheid terug: “U bent liberaal? Gefeliciteerd, wij ook!”

Reacties niet toegestaan