Plan: als je een te dure ziekte hebt, moet je sterven

Tot nu toe kreeg iedereen altijd iedere behandeling, en ieder medicijn. Wie 90 is kan een levensverlengende hartoperatie krijgen, ongeacht de kosten. Tot nu toe. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) slaat een eerste bres in dat idee en stelt daarmee het principe ter discussie. Het CVZ wil drie medicijnen voor twee zeldzame aandoeningen niet langer vergoeden. De NOS heeft de hand weten te leggen op het advies en het in de publiciteit gebracht. Het vergoeden van de medicijnen voor patiënten met de ziekte van Fabry en bepaalde vormen van de ziekte van Pompe is volgens het CVZ te duur. De ziekte van Pompe is een zeldzame spierziekte waarvan de symptomen steeds erger worden. De meeste patiënten met de ziekte moeten veertig jaar lang behandeld worden voor een levensverlenging van twee jaar. De therapie van iets meer dan honderd patiënten kostte de Nederlandse belastingbetalers in 2010 44 miljoen euro. Onacceptabel vindt het college eveneens de enzymtherapie die patiënten met de ziekte van Fabry krijgen. Dat is een progessieve ziekte die op latere leeftijd onder meer tot nierinsufficiëntie en herseninfarcten kan leiden. Hoewel het medicijn goed werkt, lopen de kosten voor de vijftig tot zeventig patiënten op tot ongeveer elf miljoen euro per jaar. De voorstellen van de CVZ moeten nog door de minister worden bekrachtigd. De reacties op het ontwerp-advies zijn fel  

Bron(nen):   NOS      

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Rambo

  En wat is de volgende “zeldzame” ziekte dan? Want die komt eraan natuurlijk. We bevinden ons op een hellend vlak, dit is nog maar het begin. Het is al erg genoeg als zoiets je treft, als je dan door de maatschappij nog niet eens geholpen wordt, wordt het tijd dat de regering aan alle kansarme groepen maar die bekende pil gaat verschaffen….en aan alle 65 plussers en alle grootgebruikers van zorg. Zijn ze daar gelijk allemaal vanaf. Het is te triest voor woorden.

  • BartvanOerle

   Het is goed dat deze discussie gevoerd wordt. Al is het alleen maar om vast te stellen hoeveel we van ons (nationaal) inkomen willen besteden aan gezondheidszorg. En als we dat hebben vastgesteld en er is niet genoeg geld voor alle gewenste behandelingen, dan komt het tweede, waaraan geven we dat geld dan uit.
   Je komt niet onder deze discussie uit. Met de lage economische groei, maar sterk stijgende gezondsheidskosten (of in ieder geval een stijgend aantal mogelijke behandelingen) dan kom je op een gegeven moment zover dat er nu eenmaal keuzes gemaakt moeten worden. Jammer, maar de harde waarheid.

   (in antwoord op Rambo)
 2. marianne martens

  CVZ is goed om net zoals de Politiek, c.q Schippers en de Haren, in zomertijd “slecht “nieuws te laten uitgaan.Een ” obscure” zet. Een College met allemaal “deugdelijke” mensen. Behalve dat ze z.g. niet weten dat er overal in Nederland al tientallen jaren heel veel mensen sterven door verwaarlozing, verkeerde medicijnen.De discussie is allang niet alleen onethisch, maar ook a- moreel.De patient en zijn omgeving bestaat allang niet meer bij dit soort discussies.Het gaat om geld, belangen en macht.Trouwens bij sommige kankers+ medicijnen wordt allang de stekker eruit getrokken, terwijl het wel de levensverlengende pillen waren.Weg met dit soort mensen en vooral
  de mensen die de voorstellen ondersteunen.

 3. finbarrr New

  Pijnlijke bijkomstigheid is dat deze medicijnen natuurlijk niet echt zo duur zijn. De prijs van medicijnen wordt berekend op marktwaarde; hoeveel wil de maatschappij betalen?
  Tuurlijk, de fabrikanten hebben onderzoek gedaan (met behulp van wetenschappers en instellingen die hun bestaan en opleidingen voor een groot deel aan de overheid te danken hebben) en geinvesteerd, en daar proberen ze nu retroactief zo veel mogelijk winst over te scoren. Terwijl de werkelijke productiekosten van de medicijnen nu een fractie is van de prijs.

 4. knot_i

  De titel die Gerard boven zijn artikeltje heeft bedacht is natuurlijk mooi hard en pakkend (complimenten!). De realiteit van het leven is minstens even hard, maar verder van een schouderophalende eenvoud. We moeten sterven. En meestal aan een ziekte.

  Daarom heeft het geen zin om te proberen ons te onttrekken aan een gesprek over de kosten van medisch handelen. Als we geen grenzen vinden, dan blijven we voortdurend achtervolgd worden door een gebrek aan geld.

  De kosten van de ziekenhuiszorg worden vrijwel uitsluitend opgebracht uit de premie van onze zorgverzekering. Reken zelf uit hoeveel je gemiddeld levenslang in het ziekenhuis te besteden hebt en pak er dan eens de prijslijst van een willekeurig ziekenhuis bij (op de site zoeken naar “dbc” brengt je meestal waar je zijn moet).

  Gelukt? Begin maar te plannen. Wil je naast je behandeling aan suikerziekte, reuma en/of darmkanker ook nog een keer gedotterd worden? Een nieuwe heup, ooit? Blijven tellen, en besluit uiteindelijk hoeveel je zelf kunt betalen en van hoeveel je vindt dat anderen het moeten opbrengen.

  Ik heb het zelf al bedacht. Als ik een te dure ziekte krijg, dan wil ik sterven. Omdat het toch gebeurt. En omdat ik het asociaal vind om langer te leven ten koste van andermans “medisch budget”.

  • Gekke Gerrit

   Geld, geld, geld alles draait om geld. Voor geld gooien we al onze ethische normen en waarden overboord. Als jij wilt streven prima, maar er zijn ook mensen die dat niet willen en naasten van die mensen die dat niet willen. Kinderen, ouders, geliefden die door dit medicijn geholpen kunnen worden. Winstbejag, winst winst! Laat iedereen maar verrekken wat het kost teveel. Om te kotsen!

   (in antwoord op knot_i)
   • kletsmajoor

    Geld (een prijs) is geen fictief getal dat bedacht is door ‘foute’ mensen, het is een weerspiegeling van de hoeveelheid arbeid en grondstoffen die nodig zijn om een dienst te leveren. Als de zorg onbetaalbaar wordt betekend dat dus dat onze maatschappij de benodigde arbeid en grondstoffen niet meer kan leveren. Linksom of rechtsom zullen er dan keuzes moeten worden gemaakt. Die keuze zal zwaar op de maag liggen, dat ben ik met je eens.

    (in antwoord op Gekke Gerrit)
    • Heldoppantoffels

     Vraag je liever eens af waardoor de zorg in de afgelopen jaren ‘plotseling’ onbetaalbaar is geworden. Decennia lang kon het allemaal wel en plotseling niet meer?

     De mensheid is niet meer dan een volk van werkbijen voor de 1% en een zieke werkbij zal niet genoeg opleveren.

     Dit is ziekelijk, wat valt daar nou niet aan te snappen!?

     Ik ben liever solidair met mijn medemens.

     (in antwoord op kletsmajoor)
 5. Paulraw

  Ik begreep uit andere persberichten dat vergoeding wordt geschrapt omdat er nauwelijks verschil is te zien als deze medicijnen worden gegeven.Wordt de discussie toch weer een beetje anders dan in de kop wordt gesuggereerd.

 6. Alter Ego

  Wie bepaalt of pillen helpen of niet ?
  Behandelingen ?
  Mijn vrouw was wel uitbehandeld alleen fysio hielp nog een beetje om de dagen door te komen.
  Echter was dat al reden genoeg voor de minister om die ‘zinloze’ en dure behandelingen te stoppen met als gevolg dat ze langzaam verder achter uit gaat.

  Wie gaat er nu op de stoel van god zitten ?
  Wie bepaalt wat te duur is of niet en wat helpt of niet ?

  Nee, bonussen laten we ongemoeid.
  Jezelf verrijken zoals vroeger de koning met zijn soldaten deed is niet aan de orde.
  Als koningen regeren ze en ze gebruiken o.a. de belastingdienst om het arme geld te beroven.
  Slavernij is nooit uitgeroeid.
  Is iets van altijd. Valt ook niet uit te roeien blijkbaar.
  Evenmin als armoede. Die bestaat ook niet.

  Iemand in de vorige eeuw vond dat mensen recht hadden op medische zorg niet wetende dat het zo misbruikt zou worden.
  Als je niet meer nodig bent dan ga je maar in het afvoerputje.

  En dat noemt men beschaving ?
  In een wereld waar alleen steeds hogere winsten tellen ?
  Slaven tellen niet mee en die gaan maar langzaam kapot.
  Ze leveren niks op dus moeten maar sterven.
  Dat politici in eigen vlees snijden beseffen ze niet.

  Snij eens in de partij subsidie.
  Elke beginnende partij moet zichzelf eerst bewijzen met eigen geld.

  CVZ wordt alleen geleid door seniele dementerende mensen die ook nog eens overbetaald worden en daar alleen voor de lol zitten.
  Een erefunktie dus die ze mekaar aan de top toe bedelen.

  Wilde Hitler dit ook niet ?
  Joden, zigeuners en zieken naar kampen.
  Alleen hij was met wat menselijker … wat beschaafder dan het CVZ en liet ze niet lang lijden en kreperen.
  Hij had geen pil, maar het ging wel snel.

  En wie zegt dat medicijnen werken ?
  Misschien vermoorden ze juist mensen ?

  Zolang er flinke winst wordt gemaakt hoor je niemand mekkeren.
  Maar zodra het wat gaat kosten, en gezondheid kost alleen maar geld, dan moet het afgeschaft worden.

 7. Cervantis

  Ik zie hier 2 problemen. Ten eerste zal de behandeling niet meer worden toegepast bij tante truus van de hoek maar wel bij de koningin. Als 2e bezwaar voorzie ik dat als verzekeraars mogen gaan bepalen wat te duur is dat we straks de helft van ons loon aan premie mogen gaan betalen terwijl we nog geen paracetamol terug kunnen krijgen omdat het te duur is

 8. Heldoppantoffels

  Mensen word toch eens wakker, het begint bij dit medicijn en aan het einde zal je zelf voor alles moeten betalen.
  Je bent een werkbij en zieke werkbijen leveren niet voldoende op!!

  Jarenlang kon het allemaal wel, maar nu er andere belangen een rol spelen kan het niet meer?

  Goed plan hoor om de zorg verder te privatiseren!!! Wat is er in die jaren van privatisering nu eigenlijk vooruit gegaan?? Ja de rekening en de eigen bijdrage, maar verder niets!

  • kletsmajoor

   De wachtlijsten zijn verdwenen bijvoorbeeld.

   Je stelt een goede vraag: “Waarom is de zorg zoveel duurder geworden?”. Jammer dat je geen helder antwoord geeft en blijft steken in complottheorieën over “de 1%” en vage toespelingen dat marktwerking en privatisering er iets mee te maken hebben.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • Heldoppantoffels

    Het wekt een beetje de indruk alsof jij in een grot leeft, maar dat is prima hoor. De wachtlijsten zijn helaas niet verdwenen, er zijn tal van ingrepen waarvoor je beter naar België kunt gaan omdat je dan eerder geholpen zal worden.

    Prima als je mijn stelling een complottheorie vindt, de daadwerkelijke feiten wijzen in een heel andere richting.

    Over het waarom de zorg duurder is geworden kun je lang debatteren, maar ik krijg de indruk dat jij graag de sprookjes van de standaard media gelooft en dat is natuurlijk jouw goede recht.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     ‘…Prima als je mijn stelling een complottheorie vindt, de daadwerkelijke feiten wijzen in een heel andere richting…’

     Noem die feiten dan eens. Nu duik je weer weg achter toespelingen dat ik in een grot zou leven en de media sprookjes vertellen.

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
 9. Heldoppantoffels

  Blijkbaar kan ik niet verder op je reageren Kletskous, maar het enige dat je doet is vanaf de zijlijn wat vraagjes stellen.
  Wat dacht je er van om zelf eens op onderzoek te gaan? Over banken hoeven we het niet meer te hebben, over de olie industrie wel? Kom op zeg.

  Waar het uiteindelijk (ontopic) om gaat is dat je als samenleving een medemens niet jaren eerder laat sterven, gewoon omdat het goedkoper is!

  • kletsmajoor

   Als je boude beweringen doet (we zijn slechts werkbijen voor de 1% en privatisering heeft niets opgeleverd), kan je verwachten dat er vragen worden gesteld. Als je vervolgens die vragen ontwijkt door te stellen dat de vrager zelf maar onderzoek moet doen, maakt dat een zwakke indruk.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • Heldoppantoffels

    Het enige dat hier een zwakke indruk maakt is jouw naam, begin ik mij een beetje af te vragen of je wel voldoende denkvermogen hebt.

    Als ik in jouw modus zou springen dan zou ik je nu vragen, toon eens aan dat het systeem wel werkt? Want jouw argument van de wachtlijsten was al even onzinnig als de rest van je praatjes.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Vertel eens wat meer over jouw methode om iemands denkvermogen af te leiden uit zijn naam. Lijkt me heel interessant.

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
 10. Henk Daalder Windparken Wiki

  Waarom berekenen de farmaceutische grootmachten in de VS de helft van wat ze hier vragen?
  Dat klopt niet

  Verder gebeurt dit al jaren met ouderen, artsen stoppen de behandeling en de oudere gaat dood.
  Maar de afweging moeten we wel maken
  60 mensen helpen of met hetzelfde geld 1000 mensen langer laten leven.

Reacties niet toegestaan