Wereldleiders reageren geschokt op aanslagen België: “Wat we vreesden, is gebeurd”

De Belgische premier Charles Michel reageerde tijdens een persconferentie emotioneel op de aanslagen. "Wat we vreesden, is gebeurd: bij twee aanslagen in Zaventem en in Maalbeek hebben terroristen moorden gepleegd. Onze eerste gedachte gaat uit naar de slachtoffers en hun families, en ook naar de mensen die nog op nieuws wachten over hun naasten." De Antwerpse burgemeester Bart de Wever was ook geschokt: "Het heeft er alle schijn van dat we de zwartste dag beleven in de geschiedenis van ons land sinds de Tweede Wereldoorlog." Poetin De Russische president Vladimir Poetin heeft de aanslagen als 'barbaarse misdaden' bestempeld. Terrorisme kent geen grenzen en moet daarom in actieve internationale samenwerking worden bestreden, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov in Moskou. De Britse premier David Cameron zegt dat Groot-Brittannië doet wat het kan om te helpen. Tegelijkertijd staan de veiligheidsdiensten ook in dat land op scherp. De Franse president François Hollande houdt een spoedvergadering na de explosies. Politiek Den Haag Ook in politiek Den Haag wordt met grote ontsteltenis gereageerd op de gebeurtenissen in Brussel. "We zullen nooit zwichten voor terreur'', reageert Jesse Klaver van Groen Links. Alexander Pechtold van D66: "Dit geweld roept een diepe, diepe afschuw bij mij op. Terroristen proberen ons te verdelen en angst te zaaien. Dat moeten we niet laten gebeuren. Laten we eensgezind de rust en kalmte bewaren." Geert Wilders (PVV) is geschokt: "Wat een vreselijk leed! Nederland moet nu onmiddellijk haar grenzen sluiten en teruggekeerde Syriëgangers preventief oppakken en opsluiten. De veiligheid van Nederland gaat boven alles."

Rutte Premier Mark Rutte heeft dinsdag in een persconferentie laten weten dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er een ophanden zijnde aanslag in Nederland is. Daarnaast gaf de premier aan dat er tot op heden niks bekend is over Nederlandse slachtoffers in Brussel. Rutte benadrukte dat 'extra waakzaamheid' geboden is. Hij geeft aan dat de angst niet moet regeren in Nederland. "Wij zijn met meer", besloot hij.

Willem-Alexander Ook koning Willem-Alexander reageerde dinsdag op de aanslagen. "Vanmorgen is ons buurland België getroffen door gewelddadige aanslagen waarbij onschuldige mensen zijn omgekomen. Ik heb Koning Filip mijn medeleven overgebracht. Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven. Europa wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld. Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden."

Bron(nen):   AD