‘Iraanse troepen helpen Syrië aan de grens met Israël’

Het Syrische regime wordt gesteund door Iraanse troepen in de 18 maanden durende opstand tegen Assad. Dat zegt Ephraim Halevy, voormalig hoofd van de Mossad en oud-directeur van de Israëlische Nationale Veiligheidsraad in een interview met The Daily Beast. Er zouden volgens hem ook Iraanse troepen zijn op de Golanhoogte aan de grens met Israël. Behalve de toenemende spanning over de Iraanse nucleaire dreiging kan dit, zegt Halevy, de vonk zijn die kan leiden tot een grootscheepse oorlog. Israëlische analisten denken dat een Syrische aanval op Israël de aandacht zal afleiden van de bloedige onderdrukking van opstandelingen, of die van het leveren van chemische wapens aan Hezbollah in Libanon. Irak zou haar luchtruim hebben vrijgegeven voor de Iraniërs om Syrië te kunnen bevoorraden en/of troepen te vervoeren. Dat, schrijft The Daily Beast, beweren drie Amerikaanse senatoren. De VS willen Israël (nog) niet steunen om Iran aan te vallen. Volgens opiniepeilingen is een meerderheid van de Israëlische bevolking tegen een aanval. De Amerikanen vinden dat een aanval op Iran gesteund moet worden door de Verenigde Naties.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. MBRutgers

  Het zijn moeilijke tijden, alsof de regio toe is aan nog meer conflict. Het lijkt haast alsof men wil vechten…
  Treurig, want de bevolking moet het altijd ontgelden. Als er daadwerkerkelijk chemische wapens worden ingezet gaan misschien wel alle remmen op geweldadigheden los. Er zijn daar genoeg heethoofden om onvoorstelbaar veel leed te veroorzaken.
  In een gebied waar zoveel geweldadigheid heerst, zou je toch verwachten dat de mensen snakken naar rust.
  Maar nee, de intriges, comlexe achtergronden en internationale belangen smoren iedere kiem van vrede zo vakkundig, dat geweld het enige blijkt te zijn dat tot ontwikkeling kan komen.

 2. Swiebertje/12-9-12

  Gewoon doorgaan met leven. Er zal wel weer zoiets komen als een heilige oorlog. Pluk de dag. Het leven wordt steeds gevaarlijker.
  Het wordt niet veiliger. Ik heb me nog nooit ergens veilig gevoeld.
  Alleen maar in mijn schulp.

Reacties niet toegestaan