Genootschap Onze Taal klapt uit de school over troonrede

Het Genootschap Onze Taal kijkt elk jaar de troonrede na op op taalfouten en formuleringen en doet dat heel discreet. Maar directeur Peter Smulders heeft nu uit de school geklapt over de troonrede van komende dinsdag. We staan volgens hem geen vrijblijvende opmerkingen te wachten, zei hij tegen Omroep Brabant. De toon is wel 'somber'. Smulders vertrouwde ook toe dat de koningin nog weleens iets inhoudelijks aan de troonrede verandert, en dat hij geen direct contact heeft met Rutte over de troonrede. Met Lubbers en Kok had hij dat wel. Kok 'was nogal nors en had zo'n houding van: 'het zal wel weer niet goed zijn.' Helaas geen onthullingen over grove taal- en spelfouten of wollige formuleringen. Toch is de Rijksvoorlichtingsdienst not amused. Het Genootschap heeft volgens de RVD de 'vertrouwelijkheid geschonden', schrijft het AD.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Bob Lagaaij

    Houd op om het volstrekt staatsgezinde NOS-Radio1journaal na te praten. Die man van Onze Taal zegt niks maar dan ook helemaal niks bijzonders.Onthult kortom zero, gaat uitsluitend in in op kwaliteit van formuleringen, stemming etc.
    Wat is dit voor brave journalistenkudde? Gaan we vanuit Staatsomroep Radio 1 de Rijksvoorlichtingsdienst bellen ,,of ze boos zijn”. Ja, natuurlijk: ,, vreselijk boos”. En dat in een land waar zelfs de kleur van de mantel van majesteit geheim is tot z’m draagt. Je zou verwachten dat journalisten – qua vak op de bres voor openheid en openbaarheid – de directeur van Onze Taal steunen in zijn (non-)onthullingen. Nee hoor, op boos toontje = vragen of de Rijksontkenningsdienst – die in ’46 vrijwel direct opgeheven had moeten worden – ,,boos” is. Ja, natuurlijk. Want uitsluitend iets bekend maken als iedereen het al weet en alle 543 embargo’s dagen tevoren zijn verstreken. Nederland is een schapenland.Inclusief de journalistiek (zie hoe snel die o zo kritische Volkskrant erop inhaakt). Fuck dat wangedrocht dat Rijksvoorlichtingsdienst heet! Oftewel:
    Koninklijk Huis een eigen perschef; ministeries inmiddels ruim voorzien van voorlichtingsapparaat. Rijksvoorlichtingsdienst: exit!

  2. Floating Soul

    Wanneer krijgen we officieel het ministerie van staatspropaganda. Het zijn sowieso allemaal papegaaien, want de vazallen van Herman doen alleen maar wat hij ze opdraagt. Het is echt 1 grote poppenkast geworden. Mijn vertrouwen in politici is min 0,0.

Reacties niet toegestaan