In oktober is er een referendum dat vernietigend kan zijn voor de EU

Niet de Brexit, maar een referendum in oktober in Italië vormt het grootste gevaar voor het voortbestaan van de EU. Dat schrijft Europaspecialist Wolfgang Münchau in de Financial Times.

Hij legt uit: “Het probleem is niet dat andere landen ook EU-referenda willen houden, het probleem is veel nijpender: in oktober vindt in Italië een referendum plaats, waarin de bevolking zich mag uitspreken over grondwettelijke hervormingen, voorgesteld door de regering van premier Renzi. Die doet daarmee een gok die niet minder riskant is dan degene die David Cameron deed."

De Italianen zien daarin een kans om tegen hun regering te stemmen. Renzi heeft beloofd te zullen aftreden als hij het referendum verliest. De partij die daar het meeste voordeel bij zou hebben is de populistische anti-establishmentpartij Movimento 5 Stelle van Beppe Grillo. Zoals de recente burgemeestersverkiezingen in Rome en Turijn hebben aangetoond, moet deze partij niet worden onderschat.

De Italianen zijn samen met de Grieken het meest negatief over de EU en zien de euro als de oorzaak van hun economische problemen. "Een Italiaanse uitstap uit de eenheidsmunt zou op zeer korte termijn de volledige instorting van de eurozone veroorzaken en een krach initiëren die het failliet van Lehman Brothers en de Wall Street crash van 1929 tot voetnoten in de geschiedenis zou herleiden," aldus Münchau. "De ‘Brexit’ zou wel eens de lont in het kruitvat kunnen zijn.”

Bron(nen):   Express