Rutte zegt sorry

Mark Rutte gaat in het eerste het beste interview van de campagne maar vast diep door het stof om zijn gebroken verkiezingsbeloftes. Hij zegt geen beloftes meer te doen die hij niet kan waarmaken. „Duizend euro voor werkend Nederland, niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en geen geld meer naar de Grieken. Laat ik daar volstrekt helder over zijn: ik zeg daar sorry voor”. Hij erkent dat hij de beloftes nooit had mogen doen. Maar hij heeft zijn beloften gebroken voor ons bestwil. Maar verder, zo zegt hij tegen De Telegraaf, heeft hij het heel goed gedaan en wil hij daarom tot 2021 premier blijven. ,,Ik stond simpelweg voor de keuze: ga ik die belofte ongeacht de politieke en economische realiteit toch gestand doen? Dan zou ik voor Nederland risico’s hebben gelopen.”

Rutte zegt de les te hebben getrokken dat een politicus beloftes kan doen over de doelen die hij wil halen, maar beter niet over de manier waarop die bereikt kunnen worden.

In het interview toont de VVD-leider zich verder tevreden over de samenwerking met coalitiegenoot PvdA, al noemt hij de sociaal-democraten ook ,,niet de logische coalitiepartner’’.

Over Geert Wilders is Rutte uiterst kritisch. Zolang de PVV-leider zijn uitspraken over minder Marokkanen in Nederland niet terugneemt ,,is het überhaupt onmogelijk om ooit in een kabinet samen te werken, maar ook al zou hij die uitspraak terugnemen, dan nog verzet elke vezel in mijn lijf zich tegen samenwerking”, aldus de premier.

Rutte, die vrijdag door het partijbestuur officieel werd voorgedragen als lijsttrekker van de VVD, hoopt na de verkiezingen in maart in het Torentje te mogen blijven.