Trump vs. Clinton: de vijf belangrijkste momenten

De kalme Hillary Clinton heeft het eerste tv-debat tussen de presidentskandidaten met vlag en wimpel gewonnen van de explosieve Donald Trump. Zelfs Fox News ziet Trump niet als winnaar. Hij is nog meer dan verwacht door de mand gevallen, bleef zijn eigen leugens volhouden en was slecht voorbereid. Clinton zette Trump weg als een racist en seksist en als een miljardair die zijn fortuin heeft gemaakt over de rug van de kleine man. Ze bleef kalm en overblufte haar tegenstander met cijfers en feiten. Dit zijn volgens de NOS de vijf belangrijkste momenten in het debat:

1. Uithoudingsvermogen "Hillary heeft geen uithoudingsvermogen", zei Donald Trump over Clinton. "Ja hoor, ze heeft ervaring, maar het is slechte ervaring." Waarop Hillary Clinton een lange lijst met haar verdiensten als minister van Buitenlandse Zaken oplepelde. "Ga jij trouwens maar eens elf uur getuigen in het Congres voordat je over uithoudingsvermogen begint."

2. Vrouwen "Dit is een man die over vrouwen zegt: het zijn varkens, sloebers, honden", zei Hillary Clinton over Trump. Die wilde reageren met "iets extreem grofs over Hillary en haar familie, maar ik houd me in". Waarop Trump begon over de "honderden miljoenen dollars die Clinton aan negatieve campagnespotjes heeft uitgegeven".

3. Belastingen "Hoe zit het met jouw belastingaangiftes? Waarom geef je die niet vrij", probeerde Clinton haar tegenstander uit de tent te lokken. "Geen probleem", reageerde Trump. "Doe ik, zodra jij die 33.000 e-mails prijsgeeft." Het was een venijnige uitwisseling over schandaaltjes die de twee kandidaten al geruime tijd achtervolgen.

4. Hackers "Wat ik schokkend vind, is dat Donald publiekelijk Rusland heeft opgeroepen om Amerikanen te hacken", was de manier waarop Clinton over veiligheid sprak. Per slot van rekening is Trump vol lof over Poetin. "Ze zegt de hele tijd dat Rusland de Democratische Partij heeft gehackt, maar het kan ook China zijn geweest. Het kan ook een dikzak zijn geweest ergens op zijn bed", reageerde Trump.

5. Banen "Ik ben de grote banenmachine", zei Trump over zichzelf tijdens het debat. En werkgelegenheid creëren zag hij Clinton niet doen. Sterker, hij verweet haar "dertig jaar lang te hebben nagedacht" over banenbeleid. "Maar je deed er niks aan." Integendeel, vond Clinton, "kijk maar naar de manier waarop ik heb geholpen de Amerikaanse export te vergroten."

Bron(nen):   NOS