Buma sluit niet uit dat CDA-ministers demissionaire kabinet uitstappen

Opmerkelijk: CDA-leider Buma zei dinsdagmiddag in het debat met de informateurs dat hij niet uitsluit dat 'zijn' ministers het kabinet-Rutte 1 uitstappen. Dat zou zijn omdat zij maatregelen moeten verdedigen en uitvoeren die niet VVD en CDA, maar VVD en PvdA hebben bedacht. De CDA-ministers hebben inderdaad al heel wat meegemaakt. Eerst zaten ze er namens VVD, CDA en PVV, toen kwam daar de SGP bij, dankzij het Lenteakkoord zaten ze er ook namens GL, D66 en CU, en nu zijn zij ministers mede namens de PvdA.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. FloatingSoulPeter

  Volgens mij klopt dit artikel niet.
  Volgens mij zijn het nu gewoon kamerleden zonder bevoegdheden.
  Mogen alleen nog iets aan lopend beleid doen e.d.
  En daarbij volgens mij zijn er verkiezingen geweest waardoor ze geen recht van spreken meer hebben.
  Hup inleveren die hap en wegwezen daar.

 2. Roland Bruynesteyn

  Eens met FSP: ze zijn op hun best demissionair. Daarnaast zijn ze dadelijk ‘werkloos’ dus of ze nu een halszaak maken van het al of niet uitvoeren van VVD-PvdA-beleid is de vraag…

 3. Jannie Ooms

  Nou en? Als de CDA-ministers opstappen, kan de VVD in de leemte voorzien door in afwachting van het nieuwe kabinet interim ministers aan te stellen als de Kamer daarmee accoord gaat. Let op: dit doen de slappe-knieën rakkers van het CDA vast niet.

 4. uknowme

  de laatste stuiptrekkingen van wat ooit DE bestuurderspartij van Nederland was. Tijd om de politieke geschiedenis te gaan herschrijven: onze kinderen leren later dat het CDA ooit een grote dominante politieke partij was….

 5. Erwin Kwakkel

  Recht van spreken hebben ze natuurlijk wel als ze zaken moeten verdedigen wat tegen het CDA principe ingaat. In hoeverre ze nieuwe zaken mogen behandelen is mij een beetje onduidelijk. Vroeger was demissionair gewoon demissionair maar volgens mij gelden de regels tegenwoordig niet echt meer.

  • frits.burghardt

   Nee, het kabinet spreekt met één mond. Het komt vaak genoeg voor dat een minister van de ene partij een standpunt moet verdedigen dat eigenlijk afkomstig is van een andere partij. Daar kan hij het persoonlijk of volgens zijn partij niet mee eens zijn maar als het kabinet er over gestemd heeft is het ook zijn standpunt. En een demissionaire minister kan opstappen maar dan wordt zijn taak gewoon overgenomen door een andere minister of staatssecretaris totdat het nieuwe kabinet er is. Als de heren en dames met vakantie zijn hebben ze toch ook een waarnemer?

   (in antwoord op Erwin Kwakkel)
 6. Sonny van H

  Rutte-II zorgt ervoor dat er geen banen bijkomen en dat mensen die in de WW terechtkomen eerder naar de bijstand worden doorgeleid

  En het CDA pakt pensioenen af van de ouderen en het CDA is net zo erg als de VVD

 7. Sonny van H

  En als er geen manier is om hun zakken te vullen stappen ze op!

Reacties niet toegestaan