Trump over de kernproef: “Noord-Korea begrijpt maar één ding”

Donald Trump heeft fel gereageerd op de laatste kernproef van Noord-Korea. "Noord-Korea begrijpt maar één ding," twitterde de Amerikaanse president.

Het land blijft in "woorden en daden zeer vijandig en gevaarlijk'' tegenover de Verenigde Staten, schrijft hij. "Noord-Korea is een schurkenstaat die een grote bedreiging en blamage vormt voor China, dat probeert te helpen maar met weinig succes.'' Verder schrijft Trump dat Zuid-Korea merkt dat verzoeningspolitiek niet werkt. "Noord-Korea begrijpt maar één ding", twittert de Amerikaanse president.

De Amerikaanse president overlegt met zijn veiligheidsadviseur over vervolgstappen. Minister van Financiën Steve Mnuchin liet op Fox News weten te werken aan een nieuw pakket maatregelen om de handel met Noord-Korea volledig stil te leggen. "Als landen met de Verenigde Staten zaken willen doen, moeten ze met met onze bondgenoten en andere landen samenwerken om Noord-Korea economisch af te sluiten'', zei hij.

Eerder waarschuwde Trump dat Noord-Korea rekening moest houden met "vuur en woede'' als het doorging met het bedreigen van de VS. Ook zei hij dat "praten niet het antwoord'' is op de houding van Pyongyang.

Noord-Korea liet vandaag weten een waterstofbom te hebben getest. Het kernwapen zou op termijn op een langeafstandsraket gemonteerd moeten kunnen worden. Volgens Pyongyang was de test "perfect geslaagd''.