Niets blijft GroenLinks bespaard. Nog maar twee zetels in laatste peiling

Het kon niet uitblijven na de stortvloed aan negatieve publiciteit rond het vertrek van partijleider Jolande Sap: GroenLinks blijft aanhang verliezen. In de laatste peiling heeft de partij nog maar twee zetels over van  de vier zetels die het nu in Tweede Kamer heeft. De partij heeft nog nooit zo laag gestaan. Voor de verkiezingen van 12 september telde de GL-fractie nog 10 zetels. Het hoogtepunt beleefde GroenLinks in de jaren negentig onder Paul Rosenmoller met elf zetels. Nog een fikse verliezer deze week: De PvdA van beoogd vice-premier Diederik Samsom: 38 zetels in de Kamer, 32 in de peiling van Maurice de Hond. Deze PvdA-kiezers verdwijnen naar SP en D66. De PVV, SP, PvdD, 50plus en D66 winnen deze week.  

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Onno Filippo

  Tja, er zijn ook zó veel linkse partijen. Het is onvermijdelijk dat er enige consolidisatie op de linker flank plaats zal vinden. Met de PvdD is GL nu overbodig geworden als groen alternatief.

 2. Templein

  Grappig, noch de PvdA noch de VVD heeft een regeringsplan gepresenteerd. Daar wachten we nog op. Maar de VVD wint en de PvdA verliest volgens de Hondt.

  Mijn overtuiging wordt weer versterkt. De geënquêteerden geven geen antwoord op stemverhoudingen. Misschien willen ze De Hondt pleasen. En anders drukken ze iets uit van het type dat ze willen zijn. Bijv. iemand die ‘flexibel’ partij kiest. Het kan ook zijn dat hij of zij een stralende Samsom niet sexy vindt. Daar erger ik me ook aan. Óf iemand die kort van memorie is en stemt op degene die drie keer vaker op tv gezien is, dan van die andere partij.

  In ieder geval zijn dit soort peilingen zinloos, tenzij je je eigen bedrijf wil promoten. Dat zal wel op dezelfde manier werken, je bent in het nieuws, geeft niet om wat, maar zo heb je alvast naamsbekendheid.

  • RhodBerth

   Mensen die strategisch hebben gestemd geven bij de polls soms weer aan naar hun ‘echte’ partij te gaan. Daarom zakt de PvdA weer weg na de verkiezingen. Het is pas echt opmerkzaam dat de VVD niet wegzakt. Maar dat komt waarschijnlijk doordat ze hun zetels bij CDA/PVV hebben weggehaald, en dat niet echt partijen zijn waar strategische stemmers nu naar terug gaan.

   (in antwoord op Templein)
 3. André Somers

  Kunnen we ophouden met hijgerig achter de laatse peiling aan te hollen? In verkiezingstijd gaan peilingen al nauwelijks ergens over (en zijn ze IMHO zelfs schadelijk voor de democratie), maar in deze periode vlak na de verkiezingen raken ze helemaal kant noch wal. Wat is in vredesnaam de relevant van ene Maurice die loopt te orakelen over hoe de zetelverdeling er zou uitzien als er nu verkiezingen zouden zijn? Allereerst *zijn* er nu geen verkiezingen, en bovendien zaten de peilers er consequent flink naast de afgelopen jaren.

  GroenLinks heeft nog 14 maanden tot de volgende verkiezingen om zich te herpakken, of om zichzelf op te heffen (al dan niet met opzet).

Reacties niet toegestaan