Borghouts en Hooijmaijers: de ‘maffia’ regeerde Noord Holland

De aanklacht tegen oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers blijkt slechts een deel te zijn van de rare bestuurscultuur van de provincie Noord-Holland. Dat blijkt uit een reconstructie die de Gooi- en Eemlander heeft gepubliceerd. Onderling spraken gedeputeerden en Commissaris van de Koningin, Harry Borghouts, elkaar aan in maffiose termen, blijkt uit interne e-mails die de krant heeft ingezien. GroenLinks-milieugedeputeerde Albert Moens bespreekt in 2008 per mail met zijn collega’s hoe hij een overstap naar windenergiebedrijf Econcern geheim kan houden. Moens noemt Hooijmaijers ’Tonio’ en sluit af met ’Ciao, Alberto’. Commissaris Borghouts, die in een cc is gezet, antwoordt op zijn beurt: ,,Alberto, Volgens mij primio." Uit weer een andere e-mail blijkt dat VVD’er Henry Meijdam, gedeputeerde ruimtelijke ordening, na zijn vertrek verschillende malen druk uitoefende op Hooijmaijers over wenselijke bouwlocaties. Meijdam had daar als directeur van zijn adviesbedrijf Meijdam & Overmars zelf belang bij. Hooijmaijers stapte in 2009 op na de affaire met de IJslandse bank Landsbanki. Daarbij verloor Noord-Holland 78 miljoen euro. Toenmalig commissaris van de Koningin Harry Borghouts (GroenLinks) zou bovendien 3000 euro aan declaraties van oud-gedeputeerde Hooijmaijers hebben goedgekeurd terwijl deze geen bonnetjes had ingediend. Borghouts zei na beide kwesties er geen zin meer in te hebben en vertrok.

Bron(nen):   Gooi- en Eenlander      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Fros Ted

  De enige consequentie voor die vieze mannetjes is dat ze moeten opstappen, waarom niet opknopen?

 2. malky

  Groenlinks en de VVD, corruptie maakt vreemde bedgenoten.

 3. Bataaf

  Wie moesten er toezicht houden op deze krabbelaars?

 4. Diederdick

  Hier in Noordholland was al bekend dat de mannen zich lieten verwennen op jachten van projectontwikkelaars. Burgemeesters die in luxueuze modelwoningen kropen, ontwikkelaars die gedeputeerden lasngs de vleeschpotten leidden, coöperatiers die voor de verzelfstandiging gelden op geheime rekeningen van aannemers lieten storten en daarmee later leuke dingen voor henzelf deden.

  De politiek én de mensen daaromheen moeten daarvan hebben geweten.

  • marianne martens

   ja, dat klopt dat ze ervan hebben geweten, al jaren lang horen mensen van zulke correcte politieke figuren eromheen, dat het zulke aardige mannen zijn en vriendelijk in de omgang.Publiek geheim, gaat vanzelf en de val ook.

   (in antwoord op Diederdick)

Reacties niet toegestaan