Het regeerakkoord is klaar

De onderhandelingen over het conceptregeerakkoord zijn afgerond. Het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie heeft dat zondag laten weten. Maandagochtend gaat het stuk naar de fracties van VVD en PvdA. Daarna zullen de onderhandelaars Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) verslag uitbrengen aan de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. Als de fracties akkoord gaan met de maatregelen kan het nieuwe kabinet snel worden beëdigd. Zondag werd duidelijk dat de nieuwe ministersploeg vrijwel rond lijkt. Zo lijkt VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis de nieuwe minister van Defensie te worden, de eerste vrouw op deze post. De VVD'ers Henk Kamp en Stef Blok gaan naar respectievelijk Economische Zaken en Wonen en Rijksdienst. De rest van de namen kwam al eerder in de publiciteit. Een aantal belangrijke maatregelen uit het conceptregeerakkoord lekte vorige week al uit. Zo wordt de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen geleidelijk verlaagd, worden de zorgpremies inkomensafhankelijk en verdwijnt de zorgtoeslag en zou er voor 1 miljard euro worden gekort op Ontwikkelingssamenwerking.

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  De belastingaanslag wordt dus een stuk ingewikkelder, zeker voor mensen die (Deels) in de 52% schaal zitten.
  Dat zorgt ervoor dat er weer meer ambtenaren nodig zijn, en dat mensen meer hulp nodig hebben.

  Maar hoe werkt het straks in de praktijk?
  Stel dat je net in de 52% schaal zit, mag je dan eerst je andere aftrekposten inzetten tegen 52%, en dan pas daarna je HRA, bv. tegen 42%? Of wordt je nu ook verplicht om eerst de HRA tegen 51,5% weg te strepen, en mag je dan maar hopen dat er daarna nog wat 52% over is voor de normale aftrekposten?

  Waarom maken we dit soort zaken zo gecompliceerd?
  Gewoon de HRA in 1x over 30 jaar afschaffen voor iedereen. Als je dan over 5 jaar een huis koopt heb je 25 jaar aftrek, en als je over 20 jaar een huis koopt heb je nog 10 jaar aftrek. Zo heeft de markt de tijd om zich geleidelijk aan te passen en worden bestaande gevallen niet geraakt in hun verplichtingen.

  Geen extra regels en ingewikkelde systemen nodig. Zo veel eenvoudiger en simpeler.

Reacties niet toegestaan