Trump weigert zijn telefoon goed te beveiligen. Hij vindt dat te onhandig

Donald Trump heeft lak aan de beveiligingsmaatregelen die gelden in het Witte Huis. Hij zou zijn beide telefoons regelmatig moeten laten screenen op hackpogingen, maar vindt dat ‘te lastig’.

De Amerikaanse president, die nog geen e-mail heeft gebruikt sinds hij in het Witte Huis zit, heeft één iPhone waar hij alleen mee kan bellen en een andere die hij gebruikt als Twitter-telefoon. Daarmee heeft hij toegang tot een aantal nieuwssites en social media, zo vertellen ambtenaren tegen Politico.

De iPhone waar hij mee belt wordt regelmatig gecheckt op hacks en andere veiligheidsproblemen, maar Trump weigert de andere telefoon af te staan. Die is al vijf maanden niet gecontroleerd, omdat de president het te lastig vindt om hem te moeten missen.

Een Amerikaanse president heeft het recht om het beleid van het Witte Huis naast zich neer te leggen en adviezen te negeren, maar slim is het niet. De apparaten en systemen die de Amerikaanse overheid gebruikt zijn een belangrijk doelwit voor buitenlandse veiligheidsdiensten. Trump brengt zo mogelijk de staatsveiligheid in gevaar.

Veiligheidsexperts zijn zelfs bang dat Trumps minachting voor het Witte Huis-protocol hem tot een eenvoudig doelwit maakt voor internationale cyberspionage, bijvoorbeeld door Rusland of China.

 

Bron(nen):   The Guardian