In deze landen is abortus nog steeds verboden

Ierland heeft massaal voor het versoepelen van de abortuswetgeving gestemd. Nog steeds is het met de nieuwe wet alleen onder zeer strenge voorwaarden toegestaan om een zwangerschap voortijdig te beëindigen. Het land is een van de laatsten in Europa waar nog een verbod geldt op abortus.

Waar het nog meer niet is toegestaan? Onder meer in Malta. Dit katholieke dwergstaatje kent het strengste verbod van Europa: zelfs als het leven van de moeder in gevaar is, mag er geen abortus worden gepleegd. Er staat een gevangenisstraf op van anderhalf tot drie jaar.

Verder is in Polen abortus slechts onder strikte voorwaarden toegestaan: als het leven van de moeder in gevaar is, als het kind ernstig beperkt is of bij verkrachting en incest. Tenslotte is abortus ook verboden in Vaticaanstad, San Marino, Andorra en Liechtenstein.

In Europa is abortus dan vrijwel overal toegestaan, buiten onze continentale grenzen is dat wel anders. In Zuid-Amerika, Azië en Afrika is het bijna overal verboden. In grote relatief ontwikkelde landen als Mexico, Brazilië en Chili is de voortijdige beëindiging van een zwangerschap geen optie. Vaak ligt het katholieke geloof hieraan ten grondslag.

In de roodgekleurde landen op de kaart hieronder is abortus ten strengste verboden. In de landen met een oranje of zalmkleur is het enkel onder strikte voorwaarden toegestaan.