‘Regeerakkoord is rampzalig voor huurders en woningmarkt’

Het regeerakkoord is rampzalig voor huurders en catastrofaal voor de woningmarkt. Dat zegt Frans Ligtvoet, voorzitter van huurdersvereniging Amsterdam tegen Het Parool. Het tekort aan sociale huurwoningen zal volgens Ligtvoet verder toenemen. ‘Kinderen worden gedwongen hun leven lang bij hun ouders te blijven wonen.' En huurders gaan meer betalen dan huiseigenaren. 'Die worden gecompenseerd via belastingschijven, huurders niet.' Voor huurders die tot € 33.000 verdienen, stijgt de huur met 1,5%. Huishoudens die meer dan € 43.000 verdienen, kunnen tot 6,5 % meer betalen. Om het scheefwonen aan te pakken, schrapt het nieuwe kabinet voor deze hoge inkomens ook het maximum dat de verhuurder mag vragen. Pas als deze huurders vertrekken, worden het weer sociale huurwoningen met een aan een maximum gebonden huur. Dat wordt niet meer bepaald met het puntensysteem, maar door een percentage van de WOZ-waarde. Ook de Woonbond is zwaar teleurgesteld. 'Het kabinet heeft niet de kans benut om het breed gedragen plan WONEN 4.0 in te voeren.' In dat plan wordt verdere marktwerking op de huurmarkt nadrukkelijk gekoppeld aan de stapsgewijze afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, extra investeringen om woningtekorten op te heffen en een robuuste woontoeslag. Maar daarvoor in de plaats nemen VVD en PvdA 'eenzijdige maatregelen die huurders zwaar treffen in hun portemonnee.'  

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  Twee mensen met het minimumloon(8,50 euro /uur bruto ) die gaan samenwonen,maakt 38000 euro.Te rijk volgens het nieuwe links van de PvdA ,strafhuurverhoging 2,5 % plus inflatie is 5%.

  Twee mensen met elk 10,25 euro bruto per uur maakt net meer dan 43000,dit zijn de nieuwe rijken volgens de PvdA die hun heil op de vrije markt moeten gaan zoeken boven de 700 euro huur .Ze moeten wel ,want krijgen geen behoorlijke hypotheek obv salarissen.Tenzij koopwoningmarkt instort,maar daar wordt door het kabinet al ijverig aan gewerkt..
  Zitten ze al in een huurwoning van minder dan 700 euro ,dan krijgen deze profiteurs een strafhuurverhoging van 6,5% plus 2,5% inflatie is 9%.

  Laat hier in de huurmarkt nou net het PvdA electoraat zitten ,dit duurt zo niet lang meer .En Samsom beleeft spoedig zijn ”Sap”-moment.Zijn opvolger staat al klaar ,maar zit op Sociale Zaken en is dus ook verantwoordelijk voor gevoerd beleid.

  En dan durft het toekomstig kabinet nog te zeggen dat lagerbetaalden erop vooruit gaan?

Reacties niet toegestaan