Opstand in de VVD tegen Rutte

De positieve stemming onder VVD’ers over het regeerakkoord van Rutte-II lijkt helemaal omgeslagen nu de plannen over de inkomensafhankelijke zorgpremie steeds duidelijker worden. Sterk aangemoedigd door De Telegraaf komt een aanzwellende storm opgang tegen de nivellering die op komst is en waar VVD'ers helemaal niet van houden. VVD-lijfblad Elsevier: 'Het is onbegrijpelijk dat de VVD met dit radicale nivelleringsplan heeft kunnen instemmen, waarvan niet alleen de hogere inkomens, maar ook modale werknemers de dupe worden. Dit heeft niets met 'eerlijk delen' te maken. VVD-leider Mark Rutte laat de middenklasse als een baksteen vallen.' Op de site van de VVD regent het woedende reacties en lokale afdelingen willen dat het akkoord aan de leden wordt voorgelegd. Onder het artikel ‘Regeerakkoord is evenwicht pakket om Nederland sterker uit de crisis te halen’, op de VVD-site, stromen al de hele dag honderden reacties binnen op de berichten dat inkomens tot het niveau van tweemaal modaal veel meer zorgpremie moeten gaan betalen. De VVD uit het dorpje Schijndel dringt aan op een congres. 'Wij wensen als fractie te benadrukken dat wij unaniem van mening zijn dat dit onzalige voorstel per direct van tafel gehaald dient te worden.'

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Het is een heilloos plan. Volgens zeggen levert het geen geld op, maar worden de krankzinnig hoge bijdragen van mensen met een modaal of bovenmodaal inkomen gebruikt om de lage bijdrage van de inkomens beneden modaal aan te vullen. Het komt neer op rondpompen van geld.

  Inkomenspolitiek moet niet via de ziektekostenverzekering bedreven worden, maar gewoon via de belastingwetgeving.

  Nog nergens zag ik overigens antwoord op de vraag of de hoge premie wordt vastgesteld aan de hand van het bruto inkomen, of het nette inkomen en, nog belangrijker, wordt het gezinsinkomen belast of elke partner apart. Dat zou nogal wat schelen. Twee partners met elk een inkomen van 25000 hoeven zich alleen zorgen te maken als de inkomens bij elkaar geteld worden. Toch?

 2. Dirk Zeeman

  Het is op zich begrijpelijk dat VVD-ers hier erg ongelukkig mee zijn. Maar een partij die geen absolute meerderheid heeft, moet soms grote concessies doen voor een coalitie. Zeker in de huidige politieke verhoudingen. Een akkoord met de PvdA kan niet zonder flinke pijn voor beide kanten. Het zou eerlijker zijn om het geheel te beoordelen, in plaats van op één pijnpunt te focussen. Ik vind het niet netjes van de VVD-achterban om de eigen leider zo fel aan te vallen.

  • Jannie Ooms

   Niet netjes om je partijleider zo aan te vallen? Maar de VVD is toch ook een democratische partij? Of dacht u dat Mark Rutte het in zijn eentje voor het zeggen heeft?

   Ja, er wordt nu op hét belangrijkste pijnpunt gefocust. Voor een ander pijnpunt is voor een lange termijn oplossing gekozen die weinig pijn doet. Maar het gedoe met de ziektekostenpremie is pure oud-linkse inkomenspolitiek, die bij een activist als Samson niet onverwacht komt.

   Rutte is bij het vaststellen van het accoord zo ver naar links gebogen dat hij dreigt om te vallen.

   (in antwoord op Dirk Zeeman)
 3. Marjolein Steffens

  En wat als het gezinsinkomen wordt genomen maar je 2 thuiswonende studerende kinderen hebt die 18+ zijn … 4 x zorgpremie betalen dus…

 4. kletsmajoor

  De rol van het CPB hierin is mij ook niet duidelijk. Hebben zij de opstapeling van effecten bij de hogere inkomens wel goed meeberekend? Of niet goed gepresenteerd?

  Overigens laat dit geval weer eens zien dat de fracties blind varen op de CPB-cijfers en niet zelf een paar sommetjes maken om te checken of ze geen rare dingen tegenkomen. In dit geval tot schande van de VVD-fractie.

 5. Marjolein Steffens

  En wat als het gezinsinkomen wordt genomen maar je 2 thuiswonende studerende kinderen hebt die 18+ zijn … 4 x zorgpremie betalen dus…

 6. besserwessie

  De VVD bdriegt haar achterban al 30 jaar.
  Tijdens verkiezingen rechtse praatjes, maar die zijn nog voor de uitslag alweer vergeten. Er is geen verschil (behalve de praatjes) tussen PvdA en VVD. Denk maar aan Voorhoeve, Dijkstal, Nijpels.

 7. Apekool

  Vraag om uitleg, dit zijn de email adressen van alle VVDers in de 2e kamer

  m.azmani@tweedekamer.nl;y.berckmoes-duindam@tweedekamer.nl;S.Blok@tweedekamer.nl;b.dboer@tweedekamer.nl;a.bosman@tweedekamer.nl;hantenbroeke@tweedekamer.nl;brigitte.vdburg@tweedekamer.nl;i.dcaluwe@tweedekamer.nl;k.dijkhoff@tweedekamer.nl;r.dijkstra@tweedekamer.nl;p.duisenberg@tweedekamer.nl;secretariaat.elias@tweedekamer.nl;m.harbers@tweedekamer.nl;j.hennis-plasschaert@tweedekamer.nl;m.huizing@tweedekamer.nl;r.leegte@tweedekamer.nl;bart.deliefde@tweedekamer.nl;p.litjens@tweedekamer.nl;h.lodders@tweedekamer.nl;a.lucas-smeerdijk@tweedekamer.nl;Voorzitter@tweedekamer.nl;a.mulder@tweedekamer.nl;h.nepperus@tweedekamer.nl;c.vnieuwenhuizen@tweedekamer.nl;f.voosten@tweedekamer.nl;m.rutte@tweedekamer.nl;a.rutte@tweedekamer.nl;edithschippers@tweedekamer.nl;a.schut@tweedekamer.nl;secretariaat.vandersteur@tweedekamer.nl;k.straus@tweedekamer.nl;F.Teeven@tweedekamer.nl;o.tellegen@tweedekamer.nl;m.vveen@tweedekamer.nl;t.venrooy-vanark@tweedekamer.nl;m.verheijen@tweedekamer.nl;b.visser@tweedekamer.nl;f.weekers@tweedekamer.nl;b.vtwout@tweedekamer.nl;e.ziengs@tweedekamer.nl;h.zijlstra@tweedekamer.nl

  • Rob steunt de PVV

   heb ze net even gemailt over hoe men de werkloosheid, wat met de dag toeneemt,denkt op te gaan lossen, want daar word eigenlijk geen één woord over gerept

   (in antwoord op Apekool)
 8. gerrit52

  wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders
  wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilderswilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders wilders

 9. marianne martens

  al die heftigheid krijg je als er sinds de jaren “70” alleen het individuele belang wordt benadrukt en er geen enkele samenhang wordt onderwezen en e mededogen hebt met je medebewoners. Nederland is gewoon een ” open” ego-inrichting, krijst. gilt, en ja, wij gaan er ook op achteruit, is absoluut niet vriendelijk en ja, wij ( gezin ) hebben al tientallen jaren mee betaald aan alle grote in- haligen van dit land. ja, het is treurig dat elke groep behalve de rijken een ” grote” klap krijgt. etc

  • Apekool

   Klopt Marianne. Het grootste probleem is niet een veer te laten, maar de scheve verdeling van de pijn.

   (in antwoord op marianne martens)
 10. Rob steunt de PVV

  Maar laten we wel eerlijk zijn he, de PVV en de SP had de burgers al voor het 1 en ander gewaarschuwd, toch werd er stug op de PVDA en de VVD veel vuldig gestemd, gestemd op de leugens van Rutte en Samsom, dus nu moeten ze achteraf niet gaan lopen janken,eigen schuld dikke bult, accepteer het maar.

 11. Le_bon_sauvage

  Guttegut, sinds wanneer is denivelleren de nieuwe religie geworden? 0,8% rechttrekken wat schever is gegroeid, schande!

  Miljarden weggooien aan slecht vliegend wapentuig of aan Griekenland boeit liberalen niet, maar nivelleren…krijgen we straks occupy Wassenaar?

  Het lijkt een beetje de USA te worden hier, dadelijk noemen ze Rutte nog communist. Maar dit is nu compromissen sluiten jongens…o wacht, zijn de blaaskakende oranjemannen niet meer gewend, die kennen alleen winner takes all natuurlijk.

Reacties niet toegestaan