‘VVD koos zelf voor hogere zorgpremie’

De VVD heeft er bewust voor gekozen de inkomensafhankelijke zorgpremie zeer sterk te laten stijgen, schrijft het Nederlands Dagblad. De liberalen hadden de keuze de opbrengst van de afschaffing van de zorgtoeslag, € 4 miljard, te gebruiken om de premie minder te laten stijgen. Maar ze kozen ervoor het geld te gebruiken om het belastingtarief van de derde schijf te verlagen van 42% naar 38%. Dat bevestigen bronnen die bij de onderhandelingen over het regeerakkoord waren betrokken aan het Nederlands Dagblad. Nadat VVD en PvdA hadden afgesproken dat de zorgpremie inkomensafhankelijk zou worden en de zorgtoeslag zou worden afgeschaft, moest nog worden besloten hoe dat geld zou worden besteed. De VVD mocht bepalen of het geld zou worden gebruikt om de stijging van de premie te dempen. Een alternatief was het geld via belastingverlaging terug te geven. De VVD koos voor dat laatste, omdat de partij belastingverlaging hoog in het vaandel heeft. De liberalen zijn er bovendien voor om zorgkosten zichtbaar te maken; een hoge premie zou dan wellicht de zorgvraag verminderen. Het risico dat de zeer forse premieverhoging tot grote ophef zou leiden, werd op de koop toe genomen.

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Als dit waar is heeft de VVD-fractie ook over het hoofd gezien dat in de toekomst deze regeling voor nog veel verdergaande nivellering zal zorgen. De zorgkosten zullen nog sterk gaan stijgen naarmate de vergrijzing verder opgang komt, dus de kosten zullen steeds zwaarder op de relatief kleine groep bovenmodale verdieners gaan drukken. Ook is het zo dat de groep die het meest een beroep doet op de zorg er weinig voor hoeft te betalen en dus geen rem voelt om veel zorg te blijven gebruiken. De groep die het meeste moet betalen is de groep die toch al veel minder zorg vroeg en dus ook maar weinig kan doen om de zorgvraag nog verder te beperken. De VVD-fractie heeft hier echt ongelofelijk geblunderd.

 2. grasspriet

  Wat mij altijd stoort aan ‘nieuwe’ kabinetten is dat ze altijd iets willen veranderen. Dat moeten ze ook wel want dat roepen ze ook altijd tijdens de campagnes, dit is niet goed en dat is niet goed, dát gaan wíj veranderen.

  Dus gaan ze aan het schuiven met van alles en nog wat. Hier komt een giga bureaucratische rompslomp achter vandaan en uiteindelijk is de uitkomst van het verhaal altijd weer hetzelfde.
  Met de ene hand wordt gegeven maar met de andere hand wordt nog veel meer genomen.

  Ik zit nog altijd te wachten op het ‘zoet’ wat ons is beloofd na het ‘zuur’. Misschien heb ik het gemist hoor, zal wel, maar ik heb er nog nooit wat van gemerkt.
  Wie er ook met z’n overbetaalde achterend op het pluche zit, uiteindelijk zijn we altijd slechter af.
  Je wordt gebeten hoe dan ook, wat maakt het uit of het door de hond of door de kat is.

  En wij, makke schapen, laten het telkens weer gebeuren.

 3. besserwessie

  De VVD verraadt haar achterban al sinds Nijpels.
  Rechtse praatjes tijdens de verkiezingen, daarna linkse daadjes.

 4. André Somers

  Het maakt geen donder uit hoe je het noemt. Het gaat over een belasting in dezelfde schijf. Of je nu de schijf verlaagt van 42 naar 38%, en er dan 11% zorgpremie bij doet, of dat je hem laat op 42% en er dan 7% zorgpremie bij doet, het blijft samen 49%. Niet toevallig precies hetzelfde als het toptarief.

 5. AvdBoom

  Deze hele affaire toont vooral aan dat Rutte niet kan rekenen, dat kon hij al niet met Griekenland (50 miljard) en ook niet met deze inkomensafhankelijke bijdrage. Als men bijvoorbeeld 50.000 bruto per jaar verdient gaat men toch 1100 per jaar meer betalen. Dat is een stijging van de premie met 100%.

  In de oude situatie betaalt men 1269 euro per jaar. De inkomensafhankelijke zorgpremie wordt 3652 euro per jaar. Door het belastingvoordeel bespaart men 1257 euro Dat betekent dat je (bij 50.000) 1125 euro per jaar meer kwijt bent.

  Dat is inderdaad geen 400 euro per maand meer, maar nog steeds zeer fors en niet gering. Ik denk dat dit nadelig gaat uitwerken voor de koopkracht van mensen. Minder kunnen kopen is meer werkloosheid en een spiraal naar beneden.

 6. Edward_II

  Mijn advies: vooral deze actie onthouden als u de volgende keer naar de stembus gaat. (Aangenomen dat u dan nog niet geëmigreerd bent.)

Reacties niet toegestaan