Als de opiniepeilingen kloppen, blijft Obama nog vier jaar president

Barack Obama ligt  landelijk ruim een half procent voor op Mitt Romney. Dat is niet veel. In veel kranten lees je dan ook over een nek-aan-nek race. Dat beeld is een beetje misleidend. Want in het Amerikaanse systeem gaat het niet om het aantal stemmen maar om het aantal kiesmannen per staat. De kandidaat die in een staat de meeste stemmen haalt krijgt alle kiesmannen: 'winner takes all'. Als de opiniepeilingen gelijk hebben wint Obama vandaag van Mitt Romney. Hij loopt sinds zondag iets uit op zijn Republikeinse tegenstander. In onderstaande grafiek het beeld als je landelijk stemmen telt (uitgaande van een aantal opiniepeilingen). Een heel gering verschil dus tussen Obama en Romney: Maar het verschil is veel groter als je naar de  kiesmannen kijkt. Zondag was de verhouding nog 290 tegen 248 in het voordeel van Obama. Nu is het al 303 - 235. Voor de oplettende lezer: Virginia lijkt nu naar Obama te neigen. (De verschillen blijven klein...). De grafiek is van RealClearPolitics: De opkomst kan nog roet in het eten gooien  voor Barack Obama. Als vandaag onverwacht veel Republikeinen naar de stembus gaan kan Romney winnen. Zo niet dan blijft Barack Obama nog vier jaar president van Amerika. Voor de liefhebbers. De laatste campagne-commercials: Romney: Obama:

Bron(nen):   CNN  WashPost  Economist  

554 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. kletsmajoor

    Toch is het verstandig om naar de peilingen te kijken want de score in kiesmannen is een functie van de peilingen, niet andersom. De peilingen geven een schatting van de kans dat een staat omslaat van Obama naar Romney of vice versa.

  2. Heldoppantoffels

    Spannend hoor! Ik hoop op Obama omdat bij hem de kans het minste is op meer ellende.
    Romney lijkt in zijn doen en laten mij iets teveel op Bush. Aangezien de laatste tot 2x toe door het amerikaanse volk is gekozen (hoe dom kun je zijn?), ben ik er nog niet gerust op.

Reacties niet toegestaan