‘Rosenthal vertrok via de zijdeur’

Uri Rosenthal, sinds vrijdag ex-minister van Buitenlandse Zaken en de enige VVD’er die niet terugkeert in Rutte II, was vrijdag tijdens de afscheidsreceptie nergens te bekennen. Hij is via de zijdeur vertrokken van zijn departement en koos voor een vertrek in zeer kleine kring, schrijft de NRC. Toen Rosenthal vlak na zijn aantreden via de Volkskrant had laten weten een einde te maken aan 'de diplomatie als rustiek tijdverdrijf', is het nooit meer goed gekomen tussen hem en zijn ambtenaren. Rosenthal bemoeide zich tot in de details met hun werk. Zelfs met ‘het klasje’, het jaarlijkse groepje nieuwe ambtenaren dat wordt klaargestoomd tot diplomaat. Hij droeg, schrijft NRC, de selectiecommissie op twee namen te schrappen omdat hun achtergrond hem niet beviel. De commissie weigerde. Met succes dwarsboomde hij de benoeming van een nieuwe ambassadeur in Washington. De ambtelijke top wilde Wim Geerts, ambassadeur in Canada en eerder ‘tweede man’ in Washington. Rosenthal schoof de aan de VVD verwante Rudolf Bekink, ambassadeur in Peking, naar voren.

Bron(nen):   NRC Handelsblad      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Rosenthal was een wereldvreemde man. Een minister van Buitenlandse Zaken die niet graag reisde. Een minister die wegens zijn joodse achtergrond weigerde zich in een Duitse dienstauto te laten vervoeren. De man die als enige in de EU koos voor een Israelische directeur van de Wereldbank, terwijl ieder ander land voor Christine Lagarde koos.
  Het is terecht dat hij zonder tromgeroffel door de zijdeur is afgegaan.

 2. Templein

  Dit heeft me toch enorm verbaasd. Ik heb veel gehad aan zijn
  studieboeken over het algemeen bestuur. Ook de verteltrant in die boeken
  was sympathiek, als van een wijze wereldburger.
  Hoe kan dezelfde persoon dan zo extreem besturen in de praktijk?

 3. Le_bon_sauvage

  Mensen zonder noemenswaardige bestuurlijke ervaring promoveren tot minister vanwege partijpolitieke bijdragen, dat is niet slim. Helaas gebeurt het al te vaak, ook weer in dit kabinet (Lilianne Ploumen?!)

Reacties niet toegestaan