De verschrikkelijkste uitspraken van Bolsonaro: “Liever een dode zoon dan een homo”

Brazilië, de vierde democratie van de wereld, krijgt een populistische, extreemrechtse president. Jair Bolsonaro won zondag op overtuigende wijze de verkiezingen van het grootste land van Zuid-Amerika. De oud-militair is racistisch, tegen homo's en vrouwen en feitelijk ook tegen democratie. Criminaliteit en corruptie wil hij met keihard geweld aanpakken. De raspopulist wordt al de 'tropische Trump' genoemd en vergeleken met de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Oorlog Hoe bruter zijn uitspraken, hoe geliefder hij lijkt te worden. Zo is zijn meest geciteerde uitspraak de afgelopen weken ‘De enige goede bandiet is een dode bandiet’. Maar die opmerking is nog mild in vergelijking met wat hij verder nog allemaal ooit heeft gezegd. Zo reageerde hij in 1999 op de vraag of hij het parlement stil zou leggen als hij president zou worden: “Geen twijfel over mogelijk. Ik zou dezelfde dag nog een coup organiseren.[...]Laten we die staatsgreep nu al maar doen. Laten we meteen richting dictatuur gaan.” Sowieso heeft hij niet veel op met verkiezingen. “Verkiezingen zouden niets veranderen in dit land. Jammer genoeg zou er alleen maar verandering komen als er een burgeroorlog uitbreekt en we doen wat het militaire regime nagelaten heeft: 30.000 mensen doden. Geen probleem als er onschuldige mensen sterven.” Homo Ook heeft hij een hekel aan homo's. “Ik zou nooit van een homoseksuele zoon kunnen houden, ik zou liever hebben dat hij omkomt in een verkeersongeval”, zei hij in 2011. Twee jaar later vertelde hij dat hij “liever een verslaafde” als zoon zou hebben “dan een homo”. Homofoob zijn? “Daar ben ik trots op.” Hij wordt zelfs agressief: “Als ik twee mannen zie kussen op straat, zal ik ze slaan.” Tot slot vindt hij vrouwen maar niets. Hij heeft vier zonen en een dochter. Die laatste noemt hij 'een zwakte'. Tegen een collega-parlementslid zei hij in 2014: “Ik zal je niet verkrachten, want je bent te lelijk.” Hij vindt het normaal dat vrouwen minder verdienen dan mannen. “Omdat vrouwen meer arbeidsrechten hebben van mannen, zoals zwangerschapsverlof, nemen werkgevers liever mannen aan dan vrouwen. Ik zou vrouwen niet op dezelfde manier tewerkstellen als mannen.”

En hij is een racist. Toen hij een traditionele Afro-Braziliaanse gemeenschap bezocht zei hij: “De lichtste Afrikaanse afstammelingen wegen er zeven ‘arrobas’(een gewichtsmaat voor vee en landbouwproducten, red). Ze doen niets. Ze zijn zelfs niet goed om zich voort te planten.” Eerder zei hij al eens: "Zwarten zijn dom en lui."

Bolsonaro's grootste troef is de harde hand waarmee hij corruptie en criminaliteit wil aanpakken. Met folteringen heeft hij geen enkele moeite. “Ik ben voor folteren, dat weet je. En de mensen zijn er ook voor,” klinkt het overtuigd.

Bron: HLN/Newsmonkey