Als Rutte vertrekt, valt het kabinet

Als Rutte naar Brussel vertrekt kan de VVD niet een andere premier naar voren schuiven, dan valt het kabinet. Dat hebben sleutelfunctionarissen uit CDA en D66 duidelijk gemaakt, volgens het AD.

,,Theoretisch zijn nieuwe verkiezingen niet nodig. Maar het zou onwenselijk zijn om zo’n grote ingreep in het kabinet zonder verkiezingen te doen’’, zegt een D66-topper.

Een hooggeplaatste CDA’er uit de coalitie is stellig: ,,Als Rutte naar Brussel gaat, zullen er zeker verkiezingen komen. Dat beseft Rutte ook, dus hij zal wel drie keer nadenken. Maar de druk vanuit 27 landen kan zo groot worden dat er geen andere optie meer is.’’

Het is niet de enige barst in het kabinet. De druk vanuit de achterban van de ChristenUnie neemt toe om niet te accepteren dat het huidige rigide beleid ten aanzien van het uitzetten van kinderen wordt voortgezet.

En in het CDA komt fractievoorzitter Buma onder vuur. Hij heeft niet gezorgd voor een echte heropleving van het CDA, vinden velen, en de partij keldert met de week verder in de peilingen.

Er is druk op Rutte om naar Europa te gaan. Hij zelf zegt dat daarvan geen sprake is. Met dezelfde stelligheid waarmee hij zei dat de dividendbelasting zou worden afgeschaft en dat Teeven staatssecretaris bleef.

Bron(nen):   AD