“Verhoging van de belastingen meesterzet van de PvdA”

Oud-PvdA minister Guusje ter Horst noemt het opnemen van nivellering in het regeerakkoord een meesterzet van de PvdA. Dat zei ze in een uitzending van het radioprogramma TROS Kamerbreed. 'De VVD heeft zich altijd verzet tegen nivellering van de inkomstenbelasting. Nu zien ze dat als een beter alternatief dan iets doen aan de zorgpremie'. Ter Horst zegt blij te zijn dat mensen binnen de VVD nu vinden dat nivelleren via de inkomstenbelasting acceptabel is. 'Vanuit de Partij van de Arbeid zeg ik dan: we zijn waar we zijn willen.' De afgelopen dagen zochten VVD en PvdA naar alternatieven voor de omstreden plannen om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Vrijdag lekte een variant uit waarin de belastingtarieven niet worden verlaagd, zoals eerder afgesproken, maar juist verhoogd. De tweede en derde schijf zou niet worden verlaagd naar 38% maar verhoogd naar 45%. De verlaging van de vierde schijf van 52% naar 49% zou ongedaan worden gemaakt.

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Ja, voor zoiets te bedenken moet je een enorme intelligentie hebben. Echt een meesterzet. Geweldig. Mijn dochter van 6 maanden kwam ook al op dit idee.

 2. Willem Brouwer

  Ik vraag mij nog steeds af wie de verkizingen hebben gewonnen?

 3. Uilenspiegel

  Onjuist, de VVD wint want de top wordt ontzien. Ooit was de hoogste schijf 60% en daar is niks mis mee. Nivelleren staat voor eerlijk delen van de lasten en lusten en de sterkste schouders kunnen nu eenmaal meer dragen.
  Ter Horst is blij met een dode mus.

  • André Somers

   De topschijf was zelfs ooit 72%. Dat is m.i. overigens wel erg veel.

   (in antwoord op Uilenspiegel)
   • Uilenspiegel

    Een minimum inkomen is noodzakelijk, maar waarom een maximum inkomen niet? Wat moet je meer als je alles al hebt?

    (in antwoord op André Somers)
 4. Louis Gieling

  Wellicht een betere zet zou zijn de duur betaalde baantjes jagers van PVDA bestuurders aan banden leggen,dan zou niveleren pas echt opschieten

 5. Rob Cordes

  toch vreemd dat nivelleren en eerlijk delen zoop de voorgrond staan. Iedereen die het hier over heeft geeft aan dat dat niet gebeurd. Misschien dat men de top bankiers en andere top salarissen in het oog heeft. Bizar alles wat ik bereikt heb en wat ik nu verdien heb ik zelf gedaan via eigen opleiding , werkervaring etc bereikt. Ik betaal meer belasting dan menigeen. Bizarre opvattingen van de have nots dat ik daarvoor mede verantwoordelijk zou zijn…. Margarate Thatcher zij ooit eens: The problem with Socialism is that at some point in time you run out of others peoples money. Ik ben mijn emigratie al aan het voorbereiden. Het zou beter zijn dat al dat belastinggeld dat ik afdraag efficiënter wordt besteed en bv niet aan de pluche PVDA ontwikkelingshulp typetjes..Dan hebben diegene die een mindere positie hebben er ook meer aan.. hoog nodig.

  • Uilenspiegel

   Dat je met hard werken een hoog inkomen behaalt is een compliment waard en is gegund. Het wil echter niet zeggen dat anderen niet hard werken, het wil echter niet zeggen dat anderen geen verantwoording dragen. Het wil niet zeggen dat anderen niet werken naar vermogen.
   Het is een misvatting te denken dat hoge inkomens voor idereen zijn weg gelegd.
   Als je maar wilt, dan kom je er wel, is een uitvlucht, een slap excuus om anderen minder te gunnen. In het beste geval sust het je geweten.
   Feitelijk zeg je dat anderen (de socialisten) op je geld uit zijn.
   Dat is niet zo, zij stellen dat wie meer heeft meer kan bijdragen en aangezien het toptarief in de achterliggende jaren is verlaagd, is dat toch echt het geval.
   Wat het emigreren betreft kiezen hoge inkomens daar niet zo makkelijk voor. Waarom: omdat zij in Nederland het goed hebben, daarom.
   Dus vertrek als je wilt, ik zal niet treuren om het verlies van mensen die gaan voor ikke, ikke, ikke en de rest kan ……….

   (in antwoord op Rob Cordes)
   • Rob Cordes

    Wel mr/mvr. Uilenspiegel. U claimed wel weer een hoop. Wat wel/niet voor iedereen is weggelegd is iets wat en in de eerste plaats zelf bepaald. Wat ik verdien is simpel loon naar prestatie. Daarover wordt veel belasting geheven. 52% voor een groot deel. Socialisten willen dat im meer bijdraag. Waarom? Ik betaal al 2x/3x zo veel belasting als de meeste in dit land. Ik maak erg weinig (gelukkig) gebruik van ons zorgsysteem, ik werk zeer veel in het buitenland en betaal toch nog belasting in NL. Het feit dat ik dit doe betekent ook dat ik minder gebruik maak van de voorzieningen die ik mede help in stand te houden dan een ander. Het is iedereen gegund. Het feit dat ik in het buitenland werk betekent ook dat ik een extra offer breng n.l. dat ik mijn gezin minder zie dan een ander. Dat heeft een reden en dat is mijn/onze keus. Het feit dat ik mijn eigen opleiding financier, mijn vorige werkgevers hadden daar geen behoefte aan, geeft ook aan dat ik veel investeer in mijn kennis en kunde en aangezien de opleiding in de UK is, ben ik ook in die periodes dat ik er moet zijn meer van huis dan anders. Allemaal mijn/onze keuzes en inspanning. Iedereen in NL maakt voor zich zelf de keuzes die hij/zij wil. Gelijke kansen voor iedereen. Ik stel voor een deel van mijn belastinggeld heel specifiek aan iemand te geven die dan zijn/haar opleiding daar van betaald en daar zich zelf mee op een hoger carrière plan kan tillen. Dat is efficiënter dan dit aan onze bureaucraten te geven. Geeft ook weer iemand een kans…

    Het feit dat u niet treurt dat ik emigreer well, waarom zou u ook? Niemand en ik zeker niet, vraagt dat van u. Een erg kinderlijke uitspraak van u dat wel.

    Bottom line is, motivatie is 1 en dan komt de rest ook wel. Mij is het gelukt, tot nog toe. Waarom niet een ander. Ik heb geen bijzondere achtergrond, geen rijke ouders etc.

    Vadertje staat is inefficiënt net zoals vele grote ondernemingen dat ook vaak zijn. Meer geld in een bodemloze put stoppen door de 5% rijkste club mensen in dit landje heeft geen zin. Orde op zaken stellen, innoveren, opleiden en doorzetten dat wel.

    (in antwoord op Uilenspiegel)
    • marianne martens

     mijnheer Cordes, uit uw commentaar op Uilenspiegel blijkt dat u wel, zichzelf erg in het middelpunt zet ( ik/mijn en geen dein )..U bent met al uw kwaliteiten iemand, die als het ware besmet is geraakt met het” ik” virus (kunt ws niets aan doen, want elke generatie krijgt iets opgezadeld van een andere generatie ), wat in de jaren 80-90, een later gedeeltelijk maatschappelijk deficit blijkt te zijn. Teveel ikken en mijnen,die bv hele organisaties naar de “mallemisse”, hebben laten gaan. Mag ik ook een voorzichtige conclusie trekken, dat u de Kokken,de Vermeends,de Wallage’s, van der Ploegs,Lodewijks de Waals, de Aldersen, best bewondert omdat ze en hard werken en veel verdienen!!!!!!! of anders gezegd erg met zich zelf bezig zijn.?????

     (in antwoord op Rob Cordes)
    • Uilenspiegel

     Wel mijnheer Cordes u claimt anders een topsalaris, dat lijkt mij ook een hoop.
     U noemt het niet treuren om uw emigratie een kinderlijke uitspraak, maar zelf “dreigt” u daarmee in uw post, dus wie is er nu kinderlijk?
     De bottom line is motivatie en dan komt de rest ook wel, zo is uw opvatting en daar gaat u de fout in. Niet iedereen is heeft evenveel talenten, niet iedereen is zonder ziekte, niet iedereen kan kiezen welke baan hij/zij neemt. U stelt u zelf als voorbeeld en als norm en dat is fout.
     Ik misgun u uw succes niet en ontken niet dat u er hard voor heeft gewerkt, noch dat u er goed voor beloond mag worden, maar er zijn nu eenmaal mensen die het geluk niet toelacht. Tegen hen zegt u feitelijk: eigen schuld dikke bult, niet hard genoeg geknokt en dat is hardvochtig, onredelijk en onrechtvaardig. Dat is: ikke ikke ikke en de rest kan stikken.
     En dan is inderdaad Vadertje Staat nodig.
     Dat is geen bodemloze put tenzij u vindt dat de mensen die het treft gerust in de goot mogen verhongeren, immers dat zal ze leren?
     Voor de goede orde, ik zit op ruim 2 x modaal en vind dat naast de middeninkomens de top extra kan bijdragen. Het toptarief is hier de laatste jaren namelijk drastisch veraagd. Ik ga voor solidariteit over de gehele linie.
     Dat er ook andere bezuinigingen/investeringen mogelijk zijn valt buiten deze discussie.

     (in antwoord op Rob Cordes)
 6. Bert Hilhorst

  Met een slokkie teveel zegt ze wel eens meer domme dingen.

 7. Ron Kersten

  Zoals Rob terecht zegt zijn de meeste mensen die in de hogere belastingschijf terecht komen harde werkers die offers gebracht hebben om daar te komen en netto minder vangen dan de mensen die net onder de inkomensgrens van die hogere schijf zitten : als dank wordt ze nu dan (nogmaals) een poot uitgedraaid.

  Nivelleren an sich is belachelijk want wat levert het de economie nou echt op? In deze barre tijden moet de economie een boost krijgen zodat “iedereen” het beter krijgt, ondernemers en burgers in alle rangen en standen. De standpunten van de PvdA zijn duidelijk niet mijn standpunten en ik ben nog steeds niet overtuigd dat al deze wilde plannen ook maar iets goed doen voor onze economie. Levert het plan dus niets positiefs op, dan voer je het toch nu niet uit ?! We zitten in een diepe recessie en veel mensen staat het water al aan de lippen, ook diegenen die zogenaamd “grootverdiener” zijn. Zoek aub naar iets dat wel uitvoerbaar is en iets goeds oplevert voor de B.V. Nederland… Stop eerst eens met geld over de balk smijten bij overheden en idiote infrastructurele plannen (betuwe-lijn, HSL,gemeenten samenvoegen en soortgelijke mega-missers), ontwikkelingshulp maar even “on hold” en ga zo maar door. Er wordt nog zat in een bodemloze put gestort dat beter kan worden geinvesteerd en per saldo meer oplevert dan burgers uitknijpen.

 8. besserwessie

  Guusje

  Dat was die minister die de goedkeuringen voor dienstauto’s ondertekende.

  Omdat ze last had van haar rug liet ze zich rijden in een BM 6 serie in plaats van een 5 serie.

  Typisch een soialistische uitvreter die Guusje Nadorst.

 9. Cornelis Berend

  Maatregelen om de crisis te bezweren… Daar ging het toch om? Deze maatregelen zouden gepaard moeten gaan met een einddatum: ‘het gaat zoveel jaar duren, daarna is het klaar en gaan we weer terug naar normaal.’ (Wat je dan maar normaal noemt natuurlijk). In ieder geval blijkt hieruit het gebrek aan rekenkunst danwel het ontbreken van het voornemen om de zaak terug te draaien wanneer de zware tijden voorbij zijn. Tegen die tijd zijn we zo gewend aan de nieuwe belastingdruk dat er voor die inkomsten wat ‘leuks’ georganiseerd kan worden. Links om of rechts om, de belastingen blijven stijgen. Het is het principe van ‘de gekookte kikker’. Wat mij blijft verbazen is dat volksvertegenwoordigers daar zo makkelijk over beslissen. Het lijkt alsof zij niet bij het leven horen. Dat zal dan ook wel zo zijn.

 10. besserwessie

  onderbuikgevoelens
  Een van de sterkste onderbuikgevoelens waar de socialistische partijen permanent op inspelen is AFGUNST.
  Afgunst op hen die het beter hebben, harder werken, meer talent hebben etc.
  Guusje bespeelt dit sentiment zoals vele andere socialistische uitvreters.

 11. marianne martens

  veel mensen vinden het niet erg meer belastingen te betalen, het blijft een groot misverstand te denken dat je alles alleen kunt en hebt betaald, wegen, ziektekosten, ziekenhuizen, onderwijs/ scholen, wetenschappelijk onderwijs, politie, brandweer, allemaal wordt dat opgehoest door ook mensen die het minder hebben. Een direct familielid van me, met veel geld, het is hem gegund, wilde ook Nederland verlaten, vanwege de belastingen. ” Ga dan”: werd er gezegd, er zijn genoeg mensen met grote kennis en een zeker verantwoordelijkheidsbesef t.a.v. maatschappij, die in Ned. willen blijven. Trouwens het familielid is weer terug en betaald zonder morren “bakken” euro’s belastingen.
  Guusje is een uitmuntend bestuurder. “Meesterzet” lijkt me niet gepast en zeker niet in deze omstandigheden.en zeker niet als een intelligente AAP op de PvdA-borst kloppen met groot geroffel. Grote offers brengt overigens iedereen, je groeit ook niet in je eentje op, kinderopvang,au pair”s, en ga zo maar door.

Reacties niet toegestaan