Coalitie ergert zich aan ‘onverantwoorde, inconsequente’ Jetten

Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten zei afgelopen weekend dat het nieuwe gevechtsvliegtuig, de F-35, geen functie moet krijgen om kernbommen af te werpen. Daarmee gaat hij tot grote ergernis van de VVD en het CDA in tegen de coalitie-afspraken.

"D66 is inconsequent", vindt VVD-Kamerlid André Bosman. "De partij pleit altijd voor meer Europese samenwerking op defensiegebied, maar wil in dit dossier ineens een alleingang maken. We hebben een verantwoordelijkheid voor onze NAVO-partners. Daar kunnen we ons niet ineens aan onttrekken.’’ CDA'er Martijn van Helvert spreekt zelfs van 'onverantwoord gedrag'. "Je kunt NAVO-afspraken niet eenzijdig opzeggen’’, zei hij maandag op Radio 1.

Met zijn uitspraken liep Jetten vooruit op een besluit van het kabinet. Premier Rutte wilde er vrijdag nog niets over zeggen, maar nu blijkt dat de coalitie verdeeld is: VVD en CDA zijn voor de mogelijkheid om kernwapens te kunnen afschieten vanuit de F-35 (de voormalige JSF), ChristenUnie en D66 zijn tegen.

Vorige week werd de eerste F-35 opgeleverd. De komende vijf jaar komen er nog 37 van deze gevechtsvliegtuigen bij. Binnen de NAVO is Nederland een van de weinige landen waarvan de luchtmacht kernbommen kan afwerpen.