Wie is de nieuwe Slowaakse president en activiste Zuzana Caputova?

Zuzana Caputova (45) is verkozen tot de nieuwe president van Slowakije. Voor het eerst gaat het hoogste politieke ambt in het land naar een vrouw. En dan ook nog een vrouw die wordt beschouwd als radicaal-liberaal.

Haar belangrijkste verdienste is haar jarenlange strijd tegen corruptie. Zeker na de moord op een journalist een jaar geleden waren de Slowaken erg ontvankelijk voor haar liberale, Pro-Europese boodschap. In een land waar lang populisme en nationalisme de boventoon voerden, kun je dit als een overwinning beschouwen.

Caputova heeft al twintig jaar ervaring als burgerrechtenadvocaat en milieu-activiste. Met haar slogan ‘Fight Evil’ voert ze een fanatieke campagne om van Slowakije weer een ‘open, transparant en fatsoenlijk’ land te maken. De kiezer vindt haar gebrek aan politieke ervaring en haar status als outsider alleen maar positief. Zeker omdat ze in sterke optredens in debatten en talkshows twijfel daarover met gemak weet weg te nemen.

Tegelijkertijd is ze de juiste persoon op het juiste moment. Het katholieke, conservatieve en met corruptie worstelende Slowakije heeft grote behoefte aan verandering. En dat brengt Caputova alleen al door haar burgerlijke staat: ze is gescheiden en alleenstaande moeder van twee tienerdochters. Ze wil abortus toestaan en het homohuwelijk invoeren. Ook vindt ze dat homostellen kinderen moeten kunnen adopteren.

Of ze niet te snel gaat in een Slowakije dat van ver moet komen, is de vraag. Een kiezer op het stembureau in Bratislava zegt daarover: “Ze moet niet te veel, te snel willen veranderen. Ze moet zich aanpassen aan de snelheid die het volk aan kan”.