Obama beticht van het uitdelen van cadeautjes

Een week na zijn nederlaag in de Amerikaanse presidentsverkiezingen tegen Barack Obama heeft Mitt Romney weer van zich laten horen. In een conferencecall met geldschieters van zijn campagne betichtte hij Obama ervan de overwinning te hebben 'gekocht' door 'cadeautjes' uit te delen aan specifieke kiezersgroepen, zoals Afro-Amerikanen, Hispanics en jongeren. "Voor de jongeren was het kwijtschelden van studieleningen bijvoorbeeld een enorm cadeau,” aldus Romney. “Gratis voorbehoedmiddelen deden het heel goed bij jonge vrouwen. En Obamacare (de hervorming van de gezondheidszorg die Obama tijdens zijn eerste ambtstermijn heeft ingezet) maakte voor hen ook een groot verschil, omdat iedereen onder de 26 onder de verzekering van zijn ouders kwam te vallen.” Obamacare was volgens Romney ook heel populair onder zwarte en Hispanic kiezers. Hoewel Romney 59 procent van de blanke kiezers achter zich wist te krijgen, schaarden de minderheden zich in overweldigende mate achter de president: 93 procent van de zwarten en 71 procent van de Hispanics stemde op hem. De uitspraken van Romney ontlokten zware kritiek aan Bobby Jindal, de Republikeinse gouverneur van de conservatieve zuidelijke staat Louisiana, een rijzende ster in de partij en een mogelijke presidentskandidaat in 2016. “Ik denk dat dit een volkomen verkeerde benadering is,” zei hij tegen CNN.   Bron: New York Times, Business Insider, CNN

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. willemZ

  Slecht verliezer noemen ze zo iemand.

 2. Hans_Vermeulen

  Right, de bevolking geven wat ze nodig hebben is natuurlijk “not done”. We moeten ze leugens verkopen en de belasting voor rijken verlagen. Dat is goed bestuur.

 3. Jasper_B

  Zoals de meeste Amerikaanse politici heeft Romney geen bezwaar tegen een veel belangrijker probleem: het aannemen van campagnegeld in ruil voor politieke toezeggingen en het daarmee samenhangende ‘spoils system’, het weggeven van overheidsbanen aan vrienden en geldschieters. Hier noemen we zoiets corruptie, in de VS noemen ze het democratie.

 4. Dirk Zeeman

  Huh? De belangen van je kiezers behartigen heet ‘cadeautje uitdelen’? Tja, dan doen dus alle politieke partijen dat. Of wacht, er zijn ook politieke partijen die alleen de belangen van een kleine groep mega-rijke donors behartigen. En dankzij het riante sponsorgeld van de donors hebben die partijen zo’n groot reclamebudget dat het ze lukt om kiezers waarvan ze de belangen gaan verkwanselen, toch weten te verleiden om op hen te stemmen.
  Misschien was de zorgpremie-zeperd van de VVD helemaal niet zo dom, maar juist uitgekookt. De echte grootgraaiers, die de campagne gefinancierd hebben, merkten hier namelijk relatief weinig van, maar de hogere middenklasse die VVD stemt werd wel volop gepakt. Dankzij de Telegraf werden de gevolgen van dit bedrog aan de kaak gesteld. En dat Rutte doet alsof het een vergissing is, is heel verstandig. Want domheid wordt makkelijker vergeven dan sluwheid.

Reacties niet toegestaan