James Comey: “Trump eet je ziel op met kleine hapjes”

"Er is moed voor nodig om meneer Trump te weerstaan, want hij eet je ziel op in kleine hapjes." Dat schrijft voormalige FBI-directeur James Comey in een opiniestuk in The New York Times.

Hij reageert daarmee op de draai die minister van justitie William Barr maakte, nadat het rapport van Robert Mueller uitkwam over de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen. Hem wordt verweten dat hij Trump de hand boven het hoofd houdt.

"Weldenkende mensen zonder innerlijke kracht kunnen de compromissen niet weerstaan die nodig zijn om het naast meneer Trump te overleven en dat telt op tot iets waar ze nooit meer van zullen herstellen," schrijft Comey in de Times. "Er is karakter voor nodig om zoals (oud-defensieminister James) Mattis de schade te beperken, omdat meneer Trump in kleine stukjes je ziel opeet."

Comey, die door Trump al vroeg in zijn presidentschap werd ontslagen, zegt dat zulke compromissen beginnen met "stil zijn als hij liegt, zowel publiek als privé. Door je stilte word je medeplichtig." De voormalige baas van de FBI gaat verder door te schrijven dat deze 'privécirkel van instemming' over gaat in 'de publieke vertoning van je persoonlijke loyaliteit."

Comey zegt dat je 'steeds meer compromissen moet sluiten' als je in de regering van Trump wil blijven. "Je gaat zijn taal gebruiken, prijst zijn leiderschap en je roemt de trouw aan zijn waarden," aldus de oud-directeur. "En dan ben je verloren. Hij heeft je ziel opgegeten."

Bron(nen):   The New York Times