Telegraaf: Rutte heeft weer een belofte gebroken

De Telegraaf moet niet veel van het kabinet Rutte 2 hebben. Vooralsnog richt te woede zich niet tegen de PvdA, maar tegen de VVD en dan vooral persoonlijk op Rutte.  De gebroken belofte over het geld aan Griekenland geeft de krant nieuwe munitie "Premier Mark Rutte geeft toe dat hij zijn verkiezingsbelofte dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan inmiddels „niet helemaal” meer gestand kan doen. De eurolanden, inclusief Nederland, stemden er dinsdag mee in dat de rente op de Griekse leningen wordt verlaagd. Dat kost Nederland gedurende 14 jaar ongeveer 1 miljard euro." Rutte gaf de „concessie” toe, dinsdag na het vragenuurtje. Maar daarmee is voorkomen dat er besloten zou worden over nieuwe leningen aan Griekenland of over het afschrijven op bestaande schulden, aldus de premier. Hij noemde het „jammer” dat hij niet zijn hele verkiezingsbelofte over Griekenland gestand kan doen. Nederland maakt nu volgens Rutte winst op de Griekse leningen, doordat Griekenland bij terugbetaling een hogere rente betaalt aan Nederland dan de rente die Nederland op de internationale kapitaalmarkt betaalt. Die winst was volgens Rutte nooit de bedoeling en dat geld (70 miljoen euro per jaar) blijft nu in het Griekse leningenpakket.

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Ik zie niet hoe Rutte deze belofte heeft gebroken.
  Er is geen extra geld naar Griekenland gegaan. Wat er is gebeurd is dat de rente is verlaagd voor Griekenland en dat landen geen winst meer maken op de Griekse schulden.

  Het kost ons dus niet meer, het levert ons minder op.
  Maar goed, het drama voor Rutte is dat dit te ingewikkeld is om uit te leggen, dus zegt hij maar dat hij z’n belofte een beetje gebroken heeft.

  • Jannie Ooms

   Ja, zo lust ik er ook nog wel een. De aalgladde Mark Rutte kan het mooi zeggen, als altijd. ‘Het kost ons niets meer, het levert ons minder op…’
   En dat zou te ingewikkeld zijn om uit te leggen aan de gemidelde burger? Wat een onzin. Ik zie het in een oogopslag.
   Het is wel ingewikkeld te verdedigen als je tijdens de verkiezingsstrijd eerst hebt gesteld dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan. Dan zie ik deze lastige manoeuvre als pure volksverlakkerij.
   Als je de Grieken die 70 miljoen per jaar geeft die je anders zou hebben ontvangen, dan is dat toch op zijn minst als verkapte steun aan te merken?

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Er gaat geen geld MEER naar Griekenland, er komt minder geld UIT Griekenland.
    Overigens heeft Rutte dat ook gewoon gezegd in de debatten, dat zaken zoals de rente aanpassen en de looptijd verlengen mogelijk zijn.

    Waar hij tegen was was een derde pakket. En dat is hij nagekomen.

    Maar goed, tegen boze burgers die boos zijn en alleen maar boos willen zijn omdat dat leuker is dan redelijk zijn (zoals u dus) is geen kruid gewassen. U wilt immers alleen maar boos zijn. Dat mag. Weest u maar lekker boos.

    Ik had het ook liever anders gehad, maar ik ben liever reëel.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Jannie Ooms

     Ik ben niet boos. Ik zie alleen haarscherp door de politieke leugen heen.
     Verblind door de mooie praatjes van grote Leider Mark en net als hij niet goed kunnen rekenen. Dat is echt een handicap.

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      U prikt niet haarscherp door leugens heen. U loopt blind achter oppositie kretologie en telegraaf-chocoladekoppen aan.

      Ja, het levert ons minder op. Dat ontkent ook niemand. Waar het om gaat is de vraag of Rutte hiermee een verkiezingsbelofte breekt. En dan is het antwoord nee. Hij heeft in verkiezingstijd al aangegeven dat er te praten valt over versoepeling van de huidige voorwaarden voor Griekenland, zoals uitstel.

      “Zo simpel is het” zegt u. Wat een simplificering is van de zaken. Het is wel lekker makkelijk natuurlijk.

      (in antwoord op Jannie Ooms)
     • sharon

      Lul die zo dom, landverrader. Zelfs Rutte gaf het toe dat hij zijn belofte niet kon houden. Ga jij zelf maar betalen voor die Grieken, zwijn die je bent, van mijn geld blijf je af.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      uh, ja, tegen deze argumenten kan ik niet op, je hebt gelijk! 😉

      (in antwoord op sharon)
  • André Somers

   Je hebt natuurlijk gelijk. Maar dat verschil in rente die we ontvangen en die betalen, is natuurlijk wel ergens voor: het is een risicopremie. Nederland wordt nu niet langer gecompenseerd voor het risico dat Griekenland inderdaad haar verplichtingen niet kan nakomen. En in die zin kost het wel degelijk geld. Dat “het nooit de bedoeling” was om te verdienen op die leningen (lees: een risicopremie te ontvangen) is onzin. Er is juist juichend geroepen in de Kamer door De Jager dat we er winst op zouden maken.

   Wat er in feite is gebeurd, is dat we Griekenland laten lenen tegen het tarief waartegen Nederland kan lenen. In feite een soort van EuroBonds dus, al zal geen politicus het zo durven noemen.

   Sterker nog, de leningen die nu nog gegeven worden zijn achtergestelde leningen. We zijn dus bij een failliet als allerlaatste aan de beurt om toch nog uitbetaald te worden.

   Of dit de beste methode is of niet dat weet ik niet, maar dat de beloftes van de VVD niet houdbaar zouden blijken was natuurlijk tijdens de verkiezingen al glashelder.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Het is geen gebroken verkiezingsbelofte.
    Verder ben ik het met alles wat je zegt eens.

    Het is iig beter dan een 3e pakket.

    (in antwoord op André Somers)
 2. malky

  De zoveelste totaalfaal van serieleugenaar Rutte.
  Bij het vuilnis met die VVD ratten waar ze thuis horen.

  Ideetje: liegen tijdens verkiezingen strafbaar stellen?

 3. besserwessie

  Het is niet Rutte alleen die zijn kiezers verraadt, het is de gehele top van de VVD die haar kiezers al meer dan 30 jaar verraadt.
  Rechtse slogans in de verkiezingtijd om onnozele kiezers te lokken.

 4. Frederik Blom

  Sla keihard terug en wel met de nieuwe currency Bitcoin. Als we allemaal overstappen maken ze ons NOOIT meer een eurocent afhandig zonder onze toestemming. Voor meer informatie ga naar http://www.weusecoins.com

 5. KritischeMassa

  Zolang ik die duizend euro maar krijg, of zou dat ook niet doorgaan?
  :’)

  • RhodBerth

   Die zou door zijn gegaan als 51% van de Nederlanders op Rutte zou hebben gestemd. Beetje dom om in een compromis-coalitie de partijen hun verkiezingsprogram onder de neus te duwen en te zeggen: “waarom voer je niet alles uit”.

   (in antwoord op KritischeMassa)

Reacties niet toegestaan