“Als Poetin verliest in Oekraïne, verliest hij ook de macht en mogelijk zijn leven”

Politiek
dinsdag, 04 oktober 2022 om 7:01
anp 300409246
De voormalige Russische oligarch Mikhail Chodorkovski zat jaren in Poetins gevangenis, omdat hij uit diens gratie was gevallen. Chodorkovski ziet dat Vladimir Poetin steeds verder in het nauw gedreven wordt. Het leven van de Russische president kan zelfs afhangen van de uitkomst van de oorlog in Oekraïne, stelt de ex-topman van het oliebedrijf Yukos tegenover CNN.
Hij dekt dat Poetin een gevaarlijke zet gedaan door over te gaan tot een gedeeltelijke militaire mobilisatie. Die stap kan leiden tot zijn val, en zelfs erger. “Poetin bevindt zich nu in een moeilijke situatie. Als hij de oorlog in Oekraïne verliest, verliest hij de macht en mogelijk ook zijn leven”.
“Door de gedeeltelijke militaire mobilisatie af te kondigen, heeft Poetin wapens gegeven aan het ‘gewone’ volk. Maar wie zijn die mensen? Wanneer ze op het slagveld komen en met hun eigen ogen zien wat daar gebeurt, kunnen ze deze wapens tegen het Kremlin zelf gebruiken. En dit is trouwens al eerder gebeurd in de Russische geschiedenis.”
Bron(nen): CNN