Angela Merkel: “Voor Poetin telt alleen macht”

Politiek
vrijdag, 25 november 2022 om 6:52
anp 404387103
Angela Merkel had in haar nadagen wel strenger tegen Poetin willen zijn, zegt ze tegen Der Spiegel, maar ze had daar de macht niet meer toe. Binnen de EU wisten de anderen dat ze bijna weg was en dat maakte haar minder machtig. "Ik had niet langer de macht om mijn zin te krijgen, want iedereen wist: in de herfst is ze weg".
Haar goede banden met het Kremlin kwamen haar sinds de oorlog in Oekraïne op kritiek te staan, omdat Duitsland onder Merkel te afhankelijk zou zijn geworden van Russische gas. Ook hield Merkel in 2008 de toetreding van Oekraïne tot de NAVO tegen om Rusland niet voor het hoofd te stoten.
In de zomer van 2021 stelde Merkel nog een EU-top voor met Poetin. Die kwam er nooit, onder andere omdat een meerderheid van de EU-leiders deze niet steunde. In augustus van dat jaar bezocht de bondskanselier Moskou voor de laatste keer. "Het gevoel daar was heel duidelijk", zegt Merkel tegen Der Spiegel: "Qua machtspolitiek ben je klaar. En voor Poetin telt alleen macht."
Het was volgens Merkel tekenend dat Poetin bij die laatste ontmoeting zijn buitenlandminister Sergej Lavrov meenam, terwijl Poetin en Merkel elkaar daarvoor altijd een-op-een spraken.
Bron(nen): Der Spiegel HLN