Baas Argentijnse resort prins in opspraak

Politiek
zaterdag, 05 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De directeur van het exclusieve Argentijnse vakantieresort waar kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima vorig jaar twee bouwkavels hebben gekocht, wordt in verband gebracht met diverse corruptiezaken bij de provinciale bank in de Argentijnse regio Neuquén, onthult de Volkskrant.
Vooralsnog zegt dat niets over de Koninklijke Hoogheden, maar kennelijk zijn de toekomstige koning en koningin alweer in zee gegaan met louche types, nu niet in Afrika maar helemaal aan de andere kant van de wereld. Want louche types vind je overal. Als je maar zoekt. Het gaat om de consultant Abelardo Hoch, die aan het hoofd staat van het Muelle de Piedra-resort, vlakbij het populaire skigebied Bariloche. Vorige week bleek dat prinses Máxima twee percelen in het ommuurde vakantiepark op haar naam heeft staan. Volgens een woordvoerster van de anticorruptie-afdeling van het Openbaar Ministerie in Neuquén is er vorige maand een vooronderzoek begonnen naar de aankoop van software door de provinciale bank. Het bedrijf waarvan Hoch directeur was, was bij deze transactie nauw betrokken.
Het onderzoek begint volgens haar met het horen van de Argentijnse journalist Jorge Gadano. Die maakte diverse malen melding van misstanden en mogelijke corruptie. Eerder dit jaar werd Hochs zoon als getuige gehoord in een groot onderzoek naar fraude met buitenlandse valuta door een vleesexporteur. Hochs naam wordt ook genoemd bij de doorverkoop van een gebouw, waarbij ook corruptie in het spel zou zijn. Onbekend is of de prins of premier Jan Peter Balkenende (CDA) weten van de affaires rond Hoch. Ook is onbekend of Máxima de projectdirecteur kent. De Rijksvoorlichtingsdienst ziet het project als een privé-investering en wil geen commentaar leveren. SP en GroenLinks in de Tweede Kamer willen dat Balkenende in een brief opheldering geeft over een nieuwe discussie die lijkt te ontstaan over deze nieuwe kwetsie rond het paar.
Bron(nen): deVolkskrant Trouw