Belgen boos over uitspraak Rutte: ‘onaanvaardbaar’ en ‘gevaarlijk’

Politiek
door Jeannette Kraszondag, 12 november 2017 om 7:45
welingelichtekringen header 1
Minister-president Mark Rutte gooit alles in de strijd om een logische te verklaring te verzinnen voor zijn onlogische idee om de dividendbelasting af te schaffen. Zelfs een belediging aan het adres van onze zuiderburen. En die zijn daar niet van gecharmeerd.
Tijdens zijn wekelijkse persconferentie en in een interview met de NOS zei hij: "Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna. We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet." Het land heeft nog maar één internationaal bedrijf over, denkt de premier.
Maar de Belgische regering meldt dat dat niet waar is. Een woordvoerder van premier Charles Michel noemt een heleboel Belgische bedrijven met 'wereldfaam' en stelt dat het land wel aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders.
Vicepremier Kris Peeters vindt Ruttes uithaal ‘onaanvaardbaar’ en ‘gevaarlijk’. "Wanneer bedrijven de concurrent zwartmaken en onnauwkeurige informatie geven, dan kan men daartegen optreden in het kader van oneerlijke praktijken. Wanneer een ander staatshoofd dingen zegt over een ander land die niet juist zijn, dan is dat hetzelfde als ondernemingen die elkaar proberen zwart te maken", zegt hij tegen de zender VRT. "België afschilderen als een economische woestijn, is enkele bruggen te ver", reageert ook minister van Financiën tegenover de VRT. "Iedereen verdedigt zijn eigen beleid, maar onder goede buren zou dit wel op een andere manier moeten kunnen", vindt Johan Van Overtveldt.
Tv-komiek Arjen Lubach legde eerder al uit in zijn show dat niet België, maar Nederland de grote uitzondering is als het gaat om nul procent dividendbelasting. Alle landen om ons heen hebben veel hogere tarieven.
Bron(nen): AD