Berlusconi (86) na jarenlang verbod nu terug in Italiaanse senaat

Politiek
door Désirée du Roydinsdag, 27 september 2022 om 11:32
welingelichtekringen header 1
Silvio Berlusconi wil van geen ophouden weten en heeft het weer prima voor elkaar. De stokoude politicus is in de noordelijke stad Monza glansrijk herkozen in het Italiaanse Hogerhuis. Hij viert zijn terugkeer in de nationale politiek na een jarenlang verbod vanwege belastingfraude.
Zijn partij Forza Italia bleef landelijk steken op acht procent, maar het populistische en nationalistische blok met Lega Nord van Salvini en grote winnaar Fratelli d'Italia van Giorgia Meloni gaat samen de eerste extreem-rechtse regering van Italië vormen sinds de Tweede Wereldoorlog.
Berlusconi raakte afgelopen week nog in opspraak door de Russische inval in Oekraïne te rechtvaardigen. “De troepen zouden binnenkomen, binnen een week Kiev bereiken, de regering van Zelensky vervangen door fatsoenlijke mensen en dan vertrekken”, zei de gewezen mediatycoon.
Zijn 54 jaar jongere vriendin Marta Fascina (32) verdiende ook een zetel. Ze won een stoeltje in het lagerhuis van het parlement door de meeste stemmen te krijgen in het Siciliaanse kiesdistrict Marsala. Dit is vrij verrassend te noemen, aangezien ze tijdens de campagne helemaal niet op het eiland te zien was.