Big Government? Big Society

Politiek
door Admin
maandag, 19 juli 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wij blijven ons verbazen om de daadkracht van de nieuwe Britse regering. Zo te zien zit de energie meer dan eens op de goede plek. Een aanwijzing hiervoor mag de beslissing van dit weekend zijn om geen boerka-verbod af te kondigen - een verbod dat door Damian Green, de minister van Immigratiezaken, als 'rather un-British' is betiteld. Zeker, je kunt zoals de Franse regering maandenlang bakkeleien over een paar duizend vrouwen met een boerka, je kunt je tijd ook beter besteden. Intussen kondigde David Cameron zijn Big Society af. Waar dit allemaal toe zal leiden weet geen mens, maar een nieuwe koers is het wel. Zelf noemde de premier het ietwat demagogisch de 'biggest redistribution of power from elites in Whitehall to the man and woman on the street.' Het gaat wat hem betreft om 'people power' - mensen dienen in hun eigen gemeenschap de handen uit de mouwen te steken en zelf te beslissen welke voorzieningen van belang zijn en welke niet.
Er zijn inmiddels vier regio aangewezen waar bij wijze van proef op een dergelijke manier zal worden gewerkt, soms met geld van de staat, maar vaker niet.
Zo deed Cameron zijn oproep voor Big Society vanuit Liverpool waar vrijwiligers in het museum werken om deze instelling ook daadwerkelijk open te houden, alles onder het mom van: Is dit uw passie? Doe er dan zelf ook iets aan. Er is vast een ideologische reden om de staat minder machtig te laten zijn, maar ook een hele praktische: er is geen geld meer voor de almachtige overheid. De socialistische oppositie noemt de bevlogen klinkende taal van Cameron dan ook een cynische verpakking van een keiharde boodschap: een aantal collectieve voorzieningen wordt afgebroken waar u bij staat.
Waar? Niet waar? In Groot-Brittannie wordt de verzorgingsstaat drastisch verbouwd en dat is hoe dan ook een fascinerende gebeurtenis.