Brazilië is gestopt met het melden van het aantal coronadoden

Politiek
maandag, 08 juni 2020 om 10:33
welingelichtekringen header 1
De Braziliaanse regering is gestopt met het naar buiten brengen van het aantal coronabesmettingen en -doden. Ook de officiële website vertoont niet meer hoeveel mensen in Brazilië zijn overleden aan Covid-19. De president wordt beschuldigd van totalitarisme en censuur.
Volgens ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid was het president Jair Bolsonaro zelf die de opdracht gaf om te stoppen met de meldingen. De extreemrechtse president ligt zwaar onder vuur, nadat hij Covid-19 veel te lang afdeed als een griepje. Op dit moment is Brazilië een van de zwaarst getroffen landen ter wereld met meer coronadoden dan Italië en meer besmettingen dan Rusland en het Verenigd Koninkrijk.
"De autoritaire, gevoelloze, inhumane en onethische poging om degenen die zijn overleden aan Covid-19 onzichtbaar te maken zal niet slagen. Wij en de Braziliaanse bevolking zullen hen noch de tragedie die de natie ten deel valt, vergeten," zei Alberto Beltrame, voorzitter van de nationale gezondheidsraad al in een verklaring.
Van artsen en medische organisaties tot gouverneurs en rechters, allemaal hebben ze de actie van de president fel veroordeeld. Federale aanklagers hebben zaterdag een onderzoek aangekondigd en gaven de minister van volksgezondheid 72 uur om met een verklaring te komen. Ze beroepen zich op het recht op informatie, dat in de Braziliaanse grondwet staat.
"De manipulatie van de statistieken is een manoeuvre van totalitaire regimes," twitterde rechter van de hoge raad, Gilmar Mendes. "De truc zorgt er niet voor dat je bent vrijgesteld van de verantwoordelijkheid voor eventuele genocide," waarschuwde hij alvast.
Paulo Câmara, gouverneur van de staat Pernambuco, schrijft op Instagram: "Je kunt een pandemie niet het hoofd bieden zonder wetenschap, transparantie en actie. Manipulatie, het weglaten van informatie en een gebrek aan respect zijn de kenmerken van autoritaire regimes. Maar dit zal de inspanningen van de hele natie niet teniet doen. Wij gaan door met het produceren, analyseren en vrijgeven van de data."
Bron(nen): The Guardian