Buma woedend op rabbijn die in toespraak coronabeleid vergelijkt met Jodenvervolging

Politiek
vrijdag, 29 oktober 2021 om 12:09
anp 425009961
Rabbijn Tamarah Benima maakte gisteravond in de jaarlijkse Rede van Fryslân een vergelijking tussen het huidige coronabeleid en de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Tot grote woede van onder meer burgemeester Sybrand Buma.
De 71-jarige Benima was in haar toespraak uiterst kritisch over de coronamaatregelen. "De noodtoestand duurt in Nederland al 1,5 jaar en het coronabeleid wordt feitelijk bepaald door drie mensen: Rutte, Grapperhaus en De Jonge. Ingefluisterd door een wel erg beperkte groep experts.”
'Totalitair denken'De rabbijn van de liberale Joodse gemeente Noord-Nederland waarschuwde voor 'totalitair denken’ door onder meer ambtenaren en wetenschappers. "Wat niet in hun narratief paste, moet het zwijgen worden opgelegd. En daarbij heeft Big Tech een handje geholpen, door meningen die Big Pharma onwelgevallig waren van de internetplatforms te verbannen.”
Daarna ging ze helemaal de mist in. "Ik weet me ook, zeg ik als Jodin, gewaarschuwd door wat er in nazi-Duitsland plaatsvond. De beleidsmakers toen, op ieder niveau, dwars door de samenleving, hadden het beste voor met iedereen. Ook toen ze Joden als ’een gevaar voor de volksgezondheid’ aanmerkten. Ook toen ze een oorlog startten tegen het toenmalige ’virus’. Speel dus niet met vuur door mensen nu in onze samenleving weg te zetten als ’gevaar voor de volksgezondheid’, zoals minister De Jonge met regelmaat doet.”
"Stuitend, volstrekt stuitend”, zei burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden volgens Friese media na afloop. "Er is geen plicht tot inenting, mensen wordt alleen gevraagd een QR-code te tonen. En de regering wordt democratisch gecontroleerd door de volksvertegenwoordiging. De vergelijking met het naziregime wil ik echt niet zien.”
Bron(nen): De Telegraaf