CDA in het hart geraakt

Politiek
door Adminwoensdag, 12 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De positie van Jack de Vries is onhoudbaar geworden, meent Elsevier bij monde van Haags veteraan Eric Vrijsen. De staatssecretaris, bekend om de manier waarop hij vaak de pers wist te manipuleren, bleek al een jaar lang een verhouding met een ondergeschikte te hebben. Zijn minnares werkte als zijn persoonlijk adjudant. Vooral op vele diensreizen naar verre oorden ontging het omstanders niet dat de twee een verre van zakelijke relatie onderhielden.
De Vries is op zijn departement verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. Is er bijvoorbeeld een seksschandaal op een of andere duikboot, dan moet Jack aan de bak om de zaak op te lossen. Defensie besteedt jaarlijks miljoenen euro's om seksuele intimidatie uit te bannen.
Vogens Elsevier kan het niet zo zijn dat degene die hiervoor verantwoordelijk is zelf een verhoudig heeft met een ondergeschikte. De Vries had dit moeten onderkennen, maar ook het CDA zit volgens Vrijsen flink in de problemen. En moet nu boeten voor de vertoonde hoogmoed en 'de erosie van plichtsbesef.' Eerder, toen het CDA diep wegviel na het vertrek van Ruud Lubbers, kwam dat volgens Jan Peter Balkenende omdat de partij zich had laten opslokken door regeringsmacht. 'De luxe van bestuurlijke posities hadden de politieke overtuiging doen vervagen,' in de termen van Elsevier.
Denk aan de zaak Jack de Vries, denk aan Gerda Verburg met haar zogenaamde glossy - en je ziet dat er sprake is van gevaarlijke parallellen.
Bron(nen): Elsevier