Cohen zegt dat hij volgend jaar jacht gaat maken op Wilders en diens kiezers

Politiek
vrijdag, 30 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De PvdA opent de aanval op de PVV. De sociaaldemocraten willen in 2012 nadrukkelijk de confrontatie zoeken met de partij van Geert Wilders in een poging de coalitie te destabiliseren en weggelopen kiezers terug te winnen.
Dat zegt PvdA-leider Job Cohen in een interview met De Telegraaf dat morgen verschijnt. "Ook de PVV-kiezers moeten weten waar hun belangen liggen. En die liggen eerder bij de PvdA dan bij de PVV.”
Volgens Cohen gaat er in 2012 door de extra bezuinigingen "een nieuwe fase” in, waarbij Wilders moet kiezen tussen de macht en zijn eigen achterban. "Wilders schreeuwt om te maskeren. Hij maskeert wat er allemaal gebeurt en waar hij allemaal verantwoordelijkheid voor moet nemen”, aldus de PvdA-leider, die het voorbije jaar door Wilders als ’bedrijfspoedel’ en ’grote gedoger’ werd weggezet. Cohen noemt Wilders "een pure machtspoliticus”, die het niet zoveel interesseert wat er van zijn verkiezingsbeloften terechtkomt.
Tegelijkertijd erkent de PvdA-leider dat de problemen in zijn eigen partij niet spoorslags zijn opgelost door naar de PVV te wijzen: "We hebben een moeilijk jaar gehad.” Cohen ziet de oorzaak vooral in de PvdA-steun aan het kabinet bij de eurocrisis en het pensioenakkoord. Hij vindt zichzelf niet een oorzaak en wil weer lijsttrekker worden.