Commotie: tot een half miljard extra Nederlands geld naar Brussel

Politiek
woensdag, 15 mei 2013 om 13:27
welingelichtekringen header 1
Het dichten van het gat in de begroting van de Europese Unie gaat Nederland zeker 350 miljoen euro kosten. Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën gezegd na overleg met zijn Europese collega's in Brussel. Hij spreekt van een flinke tegenvaller voor de Nederlandse begroting. Volgens Dijsselbloem kan het bedrag dat Nederland moet betalen oplopen tot een half miljard euro. De Europese Commissie mist ruim 11 miljard euro in de begroting van 2013. De ministers hebben besloten om nu alvast 7,3 miljard euro bij te storten. Dijsselbloem zegt dat hij "niet heeft kunnen voorkomen" dat Nederland daaraan gaat meebetalen.
In Den Haag is uiteraard commotie ontstaan om de contributieverhoging. Alle partijen hebben aangegeven er niet blij mee te zijn, ook de regeringspartijen.
De VVD noemt het ,,onverteerbaar'' dat Nederland nog zeker 350 miljoen euro extra moet bijdragen aan de Europese begroting van dit jaar. Dat zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen woensdag in een debat met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. De liberaal vindt dat er onvoldoende in de begroting is gezocht naar andere oplossingen. ,,Wij leggen ons er op dit moment nog niet bij neer'', zei Verheijen. Volgens hem kan er binnen de Europese Unie nog bezuinigd worden. Michiel Servaes van coalitiepartner PvdA noemde het ,,zeer teleurstellend'' dat er extra geld naar Brussel moet. Het is ,,te gemakkelijk'' om ons hierbij neer te leggen, zei hij. Servaes wil van Timmermans weten welke opties er nog zijn.